Делегација Народне скупштине на 146. заседању ИПУ

Делегација Народне скупштине на 146. заседању ИПУ

Среда, 15. март 2023.

Потпредседница Народне скупштине Снежана Пауновић одржала низ билатералних састанака на маргинама заседања скупштине Интерпарламентарне уније

На маргинама 146. заседања скупштине Интерпарламентарне уније, потпредседница Народне скупштине Републике Србије Снежана Пауновић имала је билатералне састанке са делегацијама Бахреина, Кипра, Италије, Турске, Египта и Јапана. Она је на самом почетку састанака пренела поздраве председника Народне скупштине др Владимира Орлића.


Снежана Пауновић и потпредседник Представничког савета Парламента Бахреина Салман Абдулнаби оценили су током сусрета да постоји простор за унапређење билатералних односа две земље, као и простора за унапређење економске сарадње. Пауновићева је честитала домаћинима на одличној организацији 146. скупштине ИПУ у Манами.

Пауновићева и председница Одбора за финансијска и буџетска питања Републике Кипар Кристијана Еротокрију су се сагласиле да су односи две земље на високом нивоу, и изразиле наду да ће се досадашња успешна сарадња наставити и у будућности, као и да ће размена посета на различитим нивоима бити интензивнија, посебно када је реч о парламентарној сарадњи. Пауновићева се захвалила Кипру на доследној и принципијелној подршци суверенитету и интегритету Србије.

Потпредседница Народне скупштине и италијанска посланица Дебора Бергамини констатовале су током разговора да две земље имају добре билатералне односе, и оцениле да постоји простор за унапређење свеукупне сарадње. Пауновићева је информисала Бергамини о дијалогу Београда и Приштине. Република Србија је одлучна да ово велико питање реши дијалогом. Ништа од онога што је договорено, а тиче се права српске заједнице није испуњено. Као неко ко 23 године живи, нечијом другом одлуком, као интерно расељено лице са простора Косова и Метохије, без могућности да се врати у свој дом, представља ништа друго до озбиљног кршење људских права. Важно је да ова порука буде послата са једног оваквог скупа као што је ИПУ, реч је о најстаријој међународној организацији која баштини управо ове вредности - одбрана и промоција људских права, мир, дијалог, решавање спорова мирним путем, поручила је потпредседница парламента.

Током сусрета са шефицом делегације Републике Турске у ИПУ Равзом Кан, Снежана Пауновић је констатовала да Србија и Турска имају традиционално добре и пријатељске односе, које треба неговати и даље унапређивати. Нагласила је да је билатерална парламентарна сарадња између Турске и Србије интензивна и плодна, о чему сведочи велики број посета на највишем и међупарламентарном нивоу. Равза се посебно захвалила Србији, српским спасиоцима који су помагали жртвама разорног земљотреса у Турској, оценивши поступак Србије, као нешто драгоцено.

У разговору са председником парламента Египта Гибалијем Ханафијем размотрени су билатерални односи двеју земаља, као и ситуација у региону. Пауновићева се захвалила за подршку Египта по питањима која су од посебног значаја за нашу земљу. Она је информисала саговорника да је у Народној скупштини Републике Србије формирана Посланичка група пријатељства са Египтом која броји 51 члана, што довољно говори о традиционално пријатељским односима две земље.

Пауновићева, која је уједно и председница Посланичке групе пријатељства са Јапаном изразила је захвалност тој држави по питању њиховог става поводом чланства тзв. Косова у међународним институцијама, при чему је упутила позив свом саговорнику Иту Шинтаро да посети Србију у наредном периоду. Ито Шинтаро, рекао је да економска сарадња добија на интензитету уз све већи пораст јапанских компанија на српском тржишту. На маргинама заседања скупштине Интерпарламентарне уније, Пауновићева је имала сусрете и са делегацијама Анголе, Сенегала и Танзаније. Она је подвукла да је Република Србија чврсто опредељена за политички дијалог са државама Африке, а да је унапређење развоја сарадње са овим земљама од посебног значаја за нашу страну.

Потпредседница парламента је у разговору са председницом Националне скупштине Републике Анголе, Каролином Керкеиром честитала Анголи на добијању домаћинства 147. скупштине ИПУ, која ће се одржати у Луанди. Керкеира је истакла да је њихова страна заинтересована за јачање политичког дијалога, али и сарадње и у другим областима, посебно се осврнувши на програм стипендирања студената "Свет у Србији" , као на важан фактор сарадње две земље.

Потпредседница скупштине искористила је ову јединствену могућност да саговорнике, земље чланице Међународног бироа за изложбе позове да подрже Београд у настојањима да постане организатор специјализоване изложбе EXPO 2027, чврсто верујући да Србија има капацитета за једну овакву организацију, што је и доказ организације 141. заседања ИПУ у Београду.

Снежана Пауновић борави у Манами, Краљевини Бахреин, где учествује у 146. заседању ИПУ. Поред ње у саставу делегације Србије су и народни посланици Милан Радин, Никола Драгићевић и Санда Рашковић Ивић, као и генерални секретар Народне скупштине Срђана Смиљанић.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2