4. октобар 2022. Потпредседница Народне скупштине Снежана Пауновић отворила седницу ученичког парламента у оквиру Дечје недеље парламентаризма

4. октобар 2022. Потпредседница Народне скупштине Снежана Пауновић отворила седницу ученичког парламента у оквиру Дечје недеље парламентаризма

Уторак, 4. октобар 2022.

Потпредседница Народне скупштине Снежана Пауновић отворила седницу ученичког парламента у оквиру Дечије недеље парламентаризма

Потпредседница Народне скупштине Снежана Пауновић у оквиру Дечје недеље парламентаризма, која се традиционално одржава у Народној скупштини, уводним говором отворила је седницу ученичког парламента под називом „Моје право да живим здраво – Допринос деце и младих у заштити животне средине“.


Пауновић је на самом почетку поздравила присутне у своје лично име, у име председника Народне скупштине др Владимира Орлића, као и у име свих народних посланика и чланова Одбора за права детета. Истакла је да да се у Народној скупштини Републике Србије већ традиционално одржавају седнице ученичких парламената чији је циљ да се истакне значај и допринос јачању Ученичког парламента, као једног од облика партиципације деце у доношењу одлука.

„Учешће у раду и функционисање Ученичког парламента темељи се на Конвенцији о правима детета као основном документу за планирање и реализацију активности у току Дечје недеље. Драго ми је што је данашња седница Ученичких парламената посвећена значају и доприносу деце и младих у заштити животне средине. Својеврсна је прилика да ви, млади из свог угла укажете на значај и важност партиципације деце у заштити животне средине и одрживог развоја, као и позитивног утицаја, у овој области, који ћете остварити на родитеље и друштво у целини“, навела је потпредседница у свом обраћању.

Истакала је да је право детета на здраву животну средину гарантовано Конвенцијом о правима детета Уједињених нација и другим међународним документима, а да остваривање права детета на здраву животну средину представља основ за пуно остваривање бројних других права детета и истовремено обавезу државе да предузмемо мере ради спречавања загађења животне средине. Додала је вишеструки значај права на партиципацију предвиђа да дете има право на слободно изражавање сопственог мишљења и право да се његово мишљење узме у обзир у свим стварима и поступцима која га се тичу, попут заштите животне средине.

Пауновић је подвукла да је потребно подићи степен знања деце и младих о њиховим правима на здраву животну средину, стратешким политикама из ове области и начинима партиципације у креирању и заговарању локалних политика и да са овог скупа сви учесници пошаљу јасну поруку о изузетној важности партиципације деце у заштити животне средине и одрживог развоја.

За крај излагања изразила је наду да ће се ученици кроз дебату на овој седници донети препоруке и закључке који ће дати значајан допринос даљем унапређењу, како заштити животне средине, тако и заштити дечјих права.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2