28. септембар 2022. Потпредседница Народне скупштине на Међународној конференцији

28. септембар 2022. Потпредседница Народне скупштине на Међународној конференцији

Среда, 28. септембар 2022.

Потпредседница Народне скупштине учествовала на Међународној научној конференцији „Законодавство у области заштите животне средине и одрживи развој – стање у Србији и досадашња искуства Хрватске као чланице ЕУ“

Потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач обратила се на конференцији у организацији Института за европске студије из Београда и Правног факултета Универзитета „Јосип Јурај Штросмајер“ у Осијеку ,а у оквиру ширег пројекта који се реализује уз подршку фондације Ханс Заједел. Она је истакла да је тај научни скуп пример како треба да се размењују искуства и знања у погледу хамонизације и имплементације законодавства у области животне средине, у којој се сусрећемо са бројним изазовима и која захтева значајна финансијска средства.


„Народна скупштина као највише репрезентативно тело и врховни законодави орган има своју улогу у креирању политика које би требало да имају за резултат одрживу животну средину. Док свет наставља да се суочава са утицајима климатских промена, парламенти морају да подрже институције и политике како би се што ефикасније суочиле са могућим изазовима у тој области. Једна од улога нашег парламента је и да у исто време припреми Србију и српско друштво за чланство у заједници европских народа која заштиту животне средине ставља високо на својој политичкој и легислативној агенди“, истакла је Ковач.

Она је посетила да се у преговарачком процесу Србије са Европском унијом, заштита животне средине налази заједно са климатским променама у оквиру Поглавља 27, Кластер 4 –Зелена агенда и одржива повезаност, у оквиру кога су отворена сва преговарачка поглавља.

„Одбор за европске интеграције Народне скупштине је у јануару 2020. године разматрао Предлог преговарачке позиције Србије за Међувладину конференцију о приступању Европској унији за поглавље 27 и дао позитивно мишљење. Одбор је том приликом апеловао на све релевантне институције у Србији да уложе додатне напоре у вези с заштитом животне средине, како би се унапредио квалитет живота грађана“, рекла је Ковач.

Потпредседница је навела да је Народна скупштина у последњем сазиву , донела низ закона из области животне средине којима се врши пренос директива и тековина ЕУ у национални правни систем, што ће наставити и у актуелном сазиву и изразила наду да ће посебно бити обраћена пажња на веће учешће грађана, цивилног сектора и бројних других интересних група у процесу доношења одлука у тој областиПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја