Делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе

Парламентарна скупштина Савета Европе (Parliamentary Assembly of the Council of Europe) представља парламентарну димензију најстарије паневропске организације. Прво заседање Скупштине одржано је 10. августа 1949. године. Од тада она је била иницијатор најважнијих активности и основна покретачка снага Савета Европе.

Парламентарна скупштина основана је ради промоције демократских вредности и заштите људских права.Окупља парламентарце из 47 држава чланица и 5 држава које имају статус посматрача.Свака држава, сходно својој величини, има од 2 до 18 представника у Парламентарној скупштини. Парламентарна скупштина заседа четири пута годишње, док се између заседања одржавају састанци радних тела.

Наша земља је пуноправни члан од 2003. године.

Више информација о организацији на: www.assembly.coe.int

Документ: Резолуција 1782 (2011) -Investigation of allegations of inhuman treatment of people and illicit trafficking in human organs in Kosovo

Последње активности

 • Стална делегација Народне скупштине у ПС СЕ учествовала је на јануарском заседау ове организације, у Стразбуру, од 27. до 31. јануара 2014. године. Парламентарну делегацију предводила је Александра Ђуровић, а у делегацији су били народни посланици Милош Алигрудић, Катарина Ракић, Стефана Миладиновић, Наташа Вучковић, Весна Марјановић, Владимир Илић и Светислава Булајић. На састанку Политичког комитета ПС СЕ, за новог известиоца о ситуацији на Косову изабран је Аугустин Конде из Шпаније. Током јануарског заседања, народна посланица Весна Марјановић изабрана је за потпредседницу Поткомитета за културу, културну разноликост и баштину ПС СЕ.

 • На састанку Комитета за културу, науку, образовање и медије ПС СЕ, одржаном од 2. до 6. децембра 2013. године у Паризу, усвојен је Извештај заменице члана сталне делегације Народне скупштине при ПС СЕ Весне Марјановић о културном наслеђу у Европи.

 • Делегација Народне скупштине учествовала је на састанку Бироа и Сталног комитета ПС СЕ 21. и 22. новембра 2013. године у Бечу. На састанку Сталног комитета ПС СЕ једногласно је усвојено мишљење о Нацрту Конвенције Савета Европе о борби против трговине људским органима, а у расправи је учествовала и Александра Ђуровић, шеф Сталне делегације Народне скупштине. Том приликом је подсетила чланове Сталног комитета на извештај и резолуцију Дика Мартија о нехуманом поступању према људима и нелегалној трговини људским органима, јануара 2011. Предложила је да Парламентарна скупштина, орган који је усвојио резолуцију Дика Мартија, затражи од Специјалне истражне групе ЕУЛЕКС-а да поднесе извештај о свом раду. У делегацији Народне скупштине била је и Наташа Вучковић.

 • Чланица сталне делегације Народне скупштине у ПС СЕ Наташа Вучковић изабрана је за известиоца ПС СЕ за извештај и резолуцију о спречавању увођења непримерених ограничења за рад НВО у Европи, на састанку Комитета за правна питања и људска права ПС СЕ, 6. новембра 2013. године у Паризу.


 • Стална делегација Народне скупштине у ПССЕ учествовала је на јесењем заседању ове организације у Стразбуру, од 30. септембра до 4. октобра 2013. године.
  Нашу парламентарну делегацију је предводила Александра Ђуровић, шеф сталне делегације, а у делегацији су били и Стефана Миладиновић, Наташа Вучковић, Весна Марјановић, Милош Алигрудић, Владимир Илић и Светислава Булајић.

 • Стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе, учествовала на јунском заседању ове организације, од 24. до 28. јуна 2013. године, у Стразбуру. Делегацију Народне скупштине предводила је Александра Ђуровић, а чланови делегације били су народни посланици Наташа Вучковић, Милош Алигрудић, Весна Марјановић, Стефана Миладиновић, Светислава Булајић и Катарина Ракић.

 • Стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе, учествовала на пролећном заседању ове организације, од 22. до 26. априла 2013. године, у Стразбуру. У оквиру заседања усвојен је и Извештај о напретку спровођења Резолуције 1912 о “Ситуацији на Косову и улози Савета Европе”. Делегацију Народне скупштине предводила је Александра Ђуровић, а чланови делегације били су народни посланици Наташа Вучковић, Милош Алигрудић, Весна Марјановић, Стефана Миладиновић, Светислава Булајић и Катарина Ракић.

 • Комитет за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савета Европе је на заседању, 19. марта 2013. године, у Паризу једногласно усвојио предлог Резолуције и Извештај Алтернативне кривичне санкције, који је предложила Наташа Вучковић, народна посланица и чланица сталне делегације Народне скупштине у ПССЕ.

 • Стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе учествовала на јануарском заседању од 21. до 25. јануара 2013. године, у Стразбуру. Делегацију Народне скупштине чинили су народни посланици Наташа Вучковић, Милош Алигрудић, Весна Марјановић, Стефана Миладиновић, Светислава Булајић, Елвира Ковач, Саша Миленић, Ђорђе Милићевић, Владимир Илић и Александра Ђуровић.

  Првог дана зимског заседања ПССЕ, заменица члана делегације Александра Ђуровић изабрана је за потпредседницу ове организације, док су другог дана рада, чланови делегације Милош Алигрудић и Наташа Вучковић изабрани за председника Подкомитета за спољне послове ПССЕ и за председницу Комитета за правила процедуре и мандатна питања. Такође, заменица члана делегације Весна Марјановић изабрана је у Биро социјалистичке групе.

 • Стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе учествовала у раду октобарског заседања ове организације од 1. до 5.октобра 2012.године, у Стразбуру. Делегацију Народне скупштине чинили народни посланици Љубица Васић, Наташа Вучковић, Милош Алигрудић, Весна Марјановић, Стефана Миладиновић и Радојко Обрадовић.

 • Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, коју је предводио проф. др Драгољуб Мићуновић, шеф делегације, у саставу: Милош Алигрудић, Наташа Вучковић и Елвира Ковач, учествовала је на Трећем редовном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, у Стразбуру, од 25. до 29. јуна 2012. године.

 • У Тирани су 24. и 25. маја одржани састанци Бироа и Сталног комитета Парламентарне скупштине Савета Европе у чијем раду је учествовала Наташа Вучковић, потпредседница Парламентарне скупштине и чланица сталне делегације Народне скупштине.
  Стални комитет Парламентарне скупштине усвојио је и извештај Ад хок комитета за посматрање избора у Србији.

 • Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, коју је предводио шеф делегације проф. др. Драгољуб Мићуновић учествовала је на јануарском заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, у Стразбуру, од 23. до 27. јануара 2012. године.
  Првог дана заседања ПССЕ је изабрала новог председника Жан Клод Мињона (Република Француска) а за једног од потпредседника ПССЕ изабрала Наташу Вучковић, чланицу делегације Републике Србије.
  Трећег дана рада, 25. јануара, ПССЕ усвојила је Резолуцију 12813 о Поштовању дужности и обавеза Србије, коју су предложили известиоци Мониторинг комитета ПССЕ Давит Харутинијан и Индрек Сар.

 • Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, коју је предводио шеф делегације проф. др. Драгољуб Мићуновић учествовала је на октобарском заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, у Стразбуру, од 3. до 7. октобра 2011. године.

 • Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, коју је предводио шеф делегације проф. др. Драгољуб Мићуновић учествовала је на јунском заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, у Стразбуру, од 20. до 24. јуна 2011. године.

 • Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, коју је предводио проф. др. Драгољуб Мићуновић, шеф сталне делегације, учествовала је на априлском заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, у Стразбуру, од 10. до 15. априла 2011. године.

 • Елвира Ковач, заменик члана Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, потпредседник Комитета за културу, науку и образовање Парламентарне скупштине Савета Европе, учествовала је на 66. Генералној скупштини Европског омладинског парламента, у својству представника ПС СЕ, у Атини, 8. априла 2011. године.

 • Милош Алигрудић, члан Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, учествовао је на састанкуПолитичког комитета ПС СЕ, у Паризу, 9. марта 2011. године.

 • Мевлут Чавушолу, председник Парламентарне скупштине Савета Европе, посетио је Србију од 6. до 9. марта, обратио се посланицима Народне скупштине Републике Србије и водио одвојене разговоре са проф. др Славицом Ђукић-Дејановић, председником Народне скупштине и шефовима посланичких група Народне скупштине, 7. марта 2011. године.

 • Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, коју је предводио проф.др. Драгољуб Мићуновић, шеф сталне делегације, учествовала је на јануарском заседању ПС СЕ, у Стразбуру, од 23. до 28.јануара 2011.године.

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Будите у току