Србија домаћин Скупштине Интерпарламентарне уније 13-17. октобра


Република Србија биће домаћин 141. заседања Скупштине Интерпарламентарне уније од 13. до 17. октобра 2019. године.
Заседање у Београду биће одржано на 130. годишњицу ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације, чији је Србија члан готово од самог оснивања организације 1889. године.
Очекује се да ће заседање у Београду окупити више од 100 парламентарних делегација из читавог света, међу којима велики број председника и потпредседника парламената, односно укупно око 1.500 чланова делегација.
Тако ће Београд после 56 година поново бити домаћин годишњег заседања ове међународне парламентарне организације, будући да је 52. Скупштина ИПУ била одржана у Београду 1963. године.
Заседање Интерпарламентарне уније у Београду уједно је прво заседање у једној европској земљи изван Женеве након 20 година, имајући у виду да је последње заседање у европској држави одржано 1999. године у Немачкој.

Активности

 • Уторак, 8. октобар 2019.

  У Београду на заседању Интерпарламентарне уније 13-17. октобра 80 председника парламената

  Народна скупштина Републике Србије биће домаћин 141. заседања Интерпарламентарне уније (ИПУ), које ће се у Београду одржати од 13-17. октобра и окупити парламентарне делегације из чак 150 земаља и 80 председника парламената, што је до сада највећи број председника парламената у историји на једном заседању ИПУ.

 • Недеља, 30. јун 2019.

  Обраћање председнице Народне скупштине на састанку ИПУ поводом Међународног дана парламентаризма

  Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествује данас на састанку у формату „квинтета“, Интерпарламентарне уније (ИПУ) у Женеви, који се одржава први пут у историји ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације и који окупља руководство ИПУ, председнике парламената који су председавали ИПУ и Србије, као домаћина предстојеће скупштине ове организације.

 • Недеља, 7. април 2019.

  Гојковић се састала са председницом ИПУ

  Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председницом Интерпарламентарне уније Габријелом Куевас Барон у Дохи у оквиру 140. заседања Интерпарламентарне уније у Дохи.

 • Петак, 8. фебруар 2019.

  Гојковић у Женеви: Србија ће бити добар домаћин годишњег заседања ИПУ у октобру

  Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић на свечаној церемонији у Женеви потписала је Споразум између Народне скупштине и Интерпарламентарне уније са генералним секретаром ове међународне парламентарне организације Мартином Чангонгом, поводом организовања 141. скупштине Интерпарламентарне уније у Београду од 13. до 17. октобра ове године.

 • Четвртак, 18. октобар 2018.

  Србија 2019. године домаћин заседања Скупштине највеће парламентарне организације

  Главни савет Интерпарламентарне уније акламацијом је потврдио кандидатуру Србије за домаћина 141. заседања Скупштине Интерпарламентарне уније у октобру следеће године у Београду.


Међународни дан демократије


Интерпарламентарна унија ће 15. септембра 2019. године прославити Међународни дан демократије.
Као и свих тематских дана у овој години и овај догађај је поводом 130. годишњице од оснивања ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације и представљ део светске парламентарне кампање чији је циљ да допре до 46.000 парламентарца у свету.
Међународни дан демократије такође је прилика да се сетимо и предузмемо активности за јачање слогана ИПУ:
„За демократију. За свакога.“
Интерпарламентарна унија је покренула Међународни дан демократије, а успостављен је резолуцијом коју је Генерална скупштина УН усвојила 2007. године, подстичући све земље да јачају и учвршћују демократију. Универзална декларација ИПУ о демократији усвојена је у септембру 1997. године у Каиру, а у марту 1994. године Декларацију о критеријумима за слободне и фер изборе.

Универзалнa декларацијa о демократији

Декларација о критеријумима за слободне и фер изборе


Откако је први пут успостављен тај дан, широм света су одржане стотине парламентарних догађаја. Они укључују такмичења у фотографији, радионице за децу, дебате уживо на телевизији, телефонска укључења на радију и састанке са организацијама цивилног друштва.