Уједињене нације

Народна скупштина Републике Србије сарађује са Уједињеним нацијама учешћем на парламентарним састанцима које се одржавају током конференција Уједињених нација у саставу државних делегација, као и на другим форумима које организују Уједињене нације. Поред тога, народни посланици Народне скупштине Републике Србије, као чланови сталних делегација Народне скупштине Републике Србије при мултилатералним парламентарним институцијама, учествују као представници тих институција на јавним слушањима или другим сличним састанцима који се у оквиру Интерпарламентарне уније или у другим оквирима одвијају у Уједињеним нацијама. Народни посланици могу, такође, у својству чланова делегације Народне скупштине, а у вези с појединим спољнополитичким мисијама ширег значаја, учествовати на редовним и специјалним заседањима Организације Уједињених нација и њених специјализованих организација.Поред тога, Народна скупштина сарађује са агенцијама Уједињених нација у Србији, пре свега са Дечијим фондом Уједињених нација (UNICEF) и Програмом Уједињених нација за развој (UNDP).

У сарадњи са Дечијим фондом Уједињених нација формирана је Радна група за права детета у Народној скупштини Републике Србије, 6. марта 2009. године. Задатак Радне групе је да унапреди и развије систем заштите, права и положаја деце, контролише спровођење и примену закона и других аката који уређују ову област, усклађује национално законодавство са међународним стандардима, успостави сарадњу са националним институцијама, међународним организацијама и друштвеним групама.

Сарадња са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP) обухвата сарадњу са скупштинским одборима у циљу смањења сиромаштва у Србији, покретање јавних слушања као институције парламентарне праксе, организовање семинара и студијских посета на тему смањења сиромаштва.

Aктивности

  • Делегација Народне скупштине, у чијем саставу су били народни посланици Дубравка Филиповски, као шеф делегације и Милан Лапчевић, учествовала је на Парламентарној радионици у оквиру Светског инвестиционог форума 2018, од 22. до 26. октобра 2018. године у Канцеларији Уједињених нација у Женеви.

  • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији др Милорад Мијатовић, учествовао је 22-23. фебруарa 2018. године на Парламентарном слушању у Уједињеним нацијама на тему „Ка глобалном споразуму за безбедну, уредну и редовну миграцију: Парламентарна перспектива".

  • Милош Алигрудић, члан Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини СЕ и члан Подкомитета за спољне послове ПС СЕ, учествовао је на састанку Подкомитета за спољне послове ПС СЕ поводом 65. седнице Генералне скупштине Уједињених нација и Парламентарног слушања Интерпарламентарне уније, у Њујорку, од 30. новембра до 6. децембра 2010. године.

  • Делегација Народне скупштине Републике Србије, коју је предводио др Оливер Дулић, председник Народне скупштине Републике Србије, учествовала је на Годишњем парламентарном слушању у организацији УН/ИПУ, у Уједињеним нацијама, у Њујорку, од 18. до 23. новембра 2007. године.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Будите у току