18. новембар 2020. Шеста седницa Oдбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

18. новембар 2020. Шеста седницa Oдбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Среда, 18. новембар 2020.

Шеста седницa Oдбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, одржао је 18. новембра седницу ван седишта Народне скупштине, у сали Скупштине општине Врачар, на којој је представљен Извештај о ревизији консолидованих финансијских извештаја завршног рачуна буџета Градске општине Врачар за 2019. годину.


Седници су, поред чланова Одбора, присуствовали и председник општине Врачар проф. др Милан Недељковић и председник Савета Државне ревизорске институције (ДРИ) др Душко Пејовић са са сарадницима.

Отварајући седницу, председница Одбора др Александра Томић истакла је да се на овај начин испуњавају обавезе Одбора предвиђене Владиним Програмом реформе управљања јавним финансијама – да Одбор разматра извештаје ДРИ појединачних корисника јавних финансија. Томић је додала и да су једино Градска општина Врачар и АП Војводина добиле позитивно мишљење од стране ДРИ, да њихови извештаји испуњавају постављене стандарде.

Председник општине Врачар проф. др Милан Недељковић изразио је задовољство што је након испитивања финансијског пословања и ревизије приложених консолидованих финансијских извештаја за 2019. годину, ДРИ дао позитивно мишљење. Домаћинско пословање утире успех сваке општине, закључио је Недељковић.

Представљајући Извештај о ревизији консолидованих финансијских извештаја завршног рачуна буџета Градске општине Врачар за 2019. годину, председник Савета ДРИ др Душко Пејовић истакао је да су финансијски извештаји поднети у одговарајућим обрасцима, представљени истинито и објективно, у складу са прописаним правилима, те је дата позитивна оцена на извршену финансијску ревизију. Дате су и четири препоруке, које нису од суштинског значаја на квалитет Извештаја, навео је он и закључио да општина Врачар даје добар пример свим градским општинама.

У наставку, одржана је седница Пододбора за разматрање извештаја о обављеним ревизијама ДРИ, на којој су размотрени секторски извештаји Државне ревизорске институције – Сектор број 1 и Сектор број 3. Након размотрених извештаја, Одбор је на предлог Пододбора прихватио наведене секторске извештаје, као и то да се предлози закључака поводом разматрања тих извештаја утврде на некој од наредних седница Одбора.

У наставку седнице, чланови Одбора размотрили су Извештај о раду Државне ревизорске институције за 2019. годину, који је детаљно представио председник Савета ДРИ др Душко Пејовић. Он је навио да је ДРИ извршила свој утврђени план рада за 2019. годину. Извршена је 241 ревизија са 551 субјектом ревизије. Члановима Одбора указао је и на дата мишљења на спроведеним ревизијама и закључио да се из године у годину повећава број позитивних оцена које даје ДРИ.

Чланови Одбора усвојили су поднети Извештај о раду ДРИ за 2019. годину, са Предлогом закључака, које упућују Народној скупштини на разматрање и одлучивање.

Чланови Одбора су на овој седници дали и сагласност на Предлог финансијског плана ДРИ за 2021. годину, са пројекцијама за 2022. и 2023. годину.

Седници је председавала председница Одбора др Александра Томић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Верољуб Арсић, Виктор Јевтовић, Миленка Субић, Никола Јоловић, Душко Тарбук, Оливера Пешић, Ана Белоица, Горан Ковачевић, Велибор Милојичић, Братимир Васиљевић, Зоран Томић, Ана Чарапић, проф. Др Владимир Маринковић, Угљеша Марковић, Радован Тврдишић, Золтан Пек, др Милорад Мијатовић и др Муамер Бачевац.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине одржавају се уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.


Одбори везани за ову активност


Фото галерија


Видео (1)

Среда, 18. новембар 2020. | Шеста седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава 18.11.2020Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 6. октобар

Цео календар догађаја