Понедељак, 17. јул 2017.

Шеста седница Одбора за заштиту животне средине

На седници за заштиту животне средине, одржаној 17. јула, чланови Одбора разговарали су са представницима Министарства за заштиту животне средине.


На самом почетку седнице председник Одбора Бранислав Блажић, истакао је да је седницу сазвао како би заједно са новоизабраним министром и члановима Одбора разговарао о будућој сарадњи и заједничким циљевима након дуге борбе и залагања народних посланика, невладиних организација и медија, да се образује Министарство за заштиту животне средине.

Министар за заштиту животне средине Горан Триван, нагласио је да ће се у раду ослонити на стручњаке из ресорне области и да је образовање Министарства за заштиту животне средине велики искорак у овој области. Рад Министарства усредсредиће се на стратегију пошумљавања, управљање отпадом, климатске промене и програм заштите животне средине за наредних 10 година. Триван је истакао значај финансирања ових области, јер постојеће решење није адекватно о чему ће разговарати са Министарством финансија. Распоређивање одговорности и на локалну самоуправу, оснажиће ову област, а изазов ће бити финансијска средства на који ће држава делом морати да рачуна од Европске уније, а које би могла да добије кроз стратегије и пројекте. Јако важна категорија на коју Министарство може да се ослони јесу најмлађи грађани, односно деца која би помогла пошумљавању Србије, али и они најстарији односно пензионери који су спремни да помогну очувању екологије, додао је министар.

Саговорници су сложили да ће подржати рад међусобни рад и да ће остварити најближу могућу сарадњу. Учешће у разговору су узели поред чланова Одбора, шеф Кабинета министра Андреј Бојић, и представници мреже невладиних организација које преко механизма „Зелена столица“ учествују у раду Одбора.

Седници је председавао др Бранислав Блажић, а присуствовали су и чланови и заменици чланова Одбора Ивана Стојиљковић, Жарко Богатиновић, Владимир Петковић, Борка Грубор, Иван Карић, Нада Лазић, Ивана Николић, Борисав Ковачевић, Јасмина Каранац, др Предраг Јеленковић, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић и Дејан Николић.


Одбори везани за ову активност

Видео

Понедељак, 17. јул 2017. | Шеста седница Одбора за заштиту животне средине 17.07.2017.Будите у току