5. април 2016. Учесници заседања Интерпарламентарне скупштине православља у Москви

5. април 2016. Учесници заседања Интерпарламентарне скупштине православља у Москви

Четвртак, 7. април 2016.

Чотрић на заседању Интерпарламентарне скупштине православља у Москви

Александар Чотрић, народни посланик и председник делегације Скупштине Србије у Интерпарламентарној скупштини православља учествовао је 4. и 5. априла у Москви на заседању Интерпарламентарне скупштине православља посвећеном актуелним питањима савременог света и будућим активностима ове организације.


На заседању које је под председавањем председника ИСП Сергеја Попова, одржано у Државној думи Руске Федерације, учествовали су посланици из 12 земаља, који су разматрали могуће одговоре на изазове међународног тероризма и екстремизма, сукоба на Блиском истоку, избегличке кризе и обновљеног рата на Кавказу.

Чотрић је истакао да Србија пружа свој пуни допринос регионалној и глобалној стабилности и проналажењу одговарајућих решења за трајни престанак актуелних конфронтација.

Учесници заседања усвојили су званичну изјаву којом се изражава подршка Русији, САД и другим земљама у борби против тзв. Исламске државе и осталих екстремистичких организација у Сирији. Чланови Међународног секретаријата ИСП и председници ресорних комисија изразили су своју подршку прихвату и збрињавању избеглица - хришћана и муслимана у региону Блиског истока, исказујући притом своје оштро противљење покушајима промене религиозне карте региона и протеривању хришћана из својих домова.

Интерпарламентарна скупштина православља поздравила је одлуку о одржавању Великог сабора свих помесних православних цркава од 18. до 27. јуна ове године на грчком острву Криту. Представници ИСП присуствоваће овом великом и значајном скупу. Такође, поздрављен је и први сусрет московског патријарха Кирила и папе Фрање, који доприноси бољем разумевању и већем јединству међу хришћанским црквама.

Одлучено је да наредна Годишња скупштина ИСП буде одржана у Солуну, од 29. јуна до 3. јула ове године.

Александар Чотрић је на заседању Секретаријата ИСП информисао о резултатима другог међународног фото-конкурса на тему „Уништавање споменика хришћанског истока“.

У руској Државној думи 4. априла је, у организацији Интерпарламентарне скупштине православља, отворена изложба фотографија и графика „Атос Света гора“, посвећена хиљадугодишњици руског монаштва на Светој гори. Отварању изложбе, поред осталих, присуствовали су председник Државне думе Сергеј Наришкин и представници свих посланичких група у руском парламенту.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
субота, 27. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја