4. септембар 2019. Чланови ПГП са САД на челу са председником Драганом Шормазом са амбасадором САД у Србији Њ.Е. Кајлом Скотом

4. септембар 2019. Чланови ПГП са САД на челу са председником Драганом Шормазом са амбасадором САД у Србији Њ.Е. Кајлом Скотом

Среда, 4. септембар 2019.

Чланови ПГП са САД на челу са председником Драганом Шормазом разговарали су са амбасадором САД у Србији Њ.Е. Кајлом Скотом о јачању сарадње и потенцијалним америчким инвестицијама

Председник Посланичке групе пријатељства са Сједињеним Америчким државама Драган Шормаз пожелео је добродошлицу амбасадору Скоту и упознао га са предстојећим планираним активностима Посланичке групе пријатељства са САД.


Амбасадор Кајл Скот је навео да је Америка спремна да сарађује са Србијом и да је види као лидера у региону и подржава на њеном европском путу. Амбасадор се осврнуо на историју која нас повезује, истакавши да су Србија и Америка били савезници у Првом и Другом светском рату.

Кајл Скот је подсетио да је Србија погодан партнер за америчке инвестиције и с тим у вези изнео податак да досадашње америчке инвестиције а у Србију износе око четири милијарде долара и да је више од 20 000 углавном високо квалификованих радника поводом тога добило запослење. Говорећи о помоћи Србији, Скот је истакао да су САД у протекле две деценије дале више од милијарде долара економске помоћи.

Такође, похвалио је економске реформе Србије јер како је навео Скот, у Србији се бележи раст БДП, инфлација је под контролом и смањена је стопа незапослености. Амбасадор је истакао да је Србија поносан народ и да воли своју земљу и истакао да високо вреднује подршку Србије у решавању мигрантске кризе.

Кајл Скот је додао да Србија има одличне студенте који по завршетку својих студија имају ниво знања изнад просека у односу на студенте многих других земаља.

У разговору који је уследио учествовали су народни посланици Милимир Вујадиновић, прим. др Бранимир Ранчић, Мирослав Алексић, проф. др Зоран Драгишић, Наташа Вучковић и Душица Стојковић. Током разговора оцењено је да се треба наставити са инвестирањем америчких компанија у српску привреду, унапредити односе у области економије, здравства, културе и образовања и успоставити боље односе са медијима.

Амбасадор је изнео мишљење да је неопходно да медији квалитетније презентују вести који се тичу односа САД и Србије и изразио наду да ће се таква пракса побољшати, јер јавност треба да буде упозната са начином на који две земље међусобно сарађују, о чему додатно говори и чињеница да су америчка улагања у Србију све већа.

Председник ПГП са САД истакао је да Србија припада европској заједници, и подсетио да су Србија и Америка кроз историју много пута били савезници. Додао је да је Србија пуна образованих људи, наводећи да је четврта у Европи, а десета у свету по броју дигиталних радника и да је више него отворена за инвестиције које би донеле и нова радна места. Шормаз је истакао и да се слика САД у јавном мњењу у Србији мора поправити, јер грађани нису свесни чињенице да Србија има добру сарадњу са Америком, која се на даље може продубити и ојачати.

Скот је рекао да се његов мандат ближи крају и захвалио се на безграничном гостопримству и пријатељству које је поклоњено њему, његовој породици и читавом колективу америчке амбасаде.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
петак, 21. фебруар

Цео календар догађаја