23. фебруар 2018. Чланови ПГП са Израелом са групом средњошколаца из Израела

23. фебруар 2018. Чланови ПГП са Израелом са групом средњошколаца из Израела

Петак, 23. фебруар 2018.

Чланови ПГП са Израелом разговарали са групом средњошколаца из Израела

Потпредседник Народне скупштине и председник Посланичке групе пријатељства са Израелом проф. др Владимир Маринковић и чланови ове ПГП Марко Ђуришић, проф. др Љубиша Стојмировић, Огњен Пантовић и мр Иван Костић, разговарали су у Народној скупштини са групом средњошколаца из Државе Израел, који бораве у посети Србији.


Поздрављајући госте, проф. др Владимир Маринковић је истакао да односе наших двеју земаља карактерише висок степен пријатељства и поштовања, посебно потврђен у најтежим моментима историје. Маринковић је навео да српски и јеврејски народ деле исту судбину и да су претрпели велика страдања током Другог светског рата, која су додатно оснажила наше међусобно разумевање. Не смемо да дозволимо да се историја понавља и Србија ће наставити са неговањем антифашистичке традиције, нагласио је Маринковић и додао да наша земља активно учествује у Међународној алијанси за сећање на Холокауст. Он је у разговору са израелским средњошколцима навео и да Народна скупштина придаје велики значај развоју односа са Израелом, о чему сведочи чињеница да је Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника, усвојен једногласно и да је Србија прва држава у Европи која је донела овакав закон, којим се исправља историјска неправда учињена јеврејском народу.

Он је истакао и да две државе имају развијен политички дијалог, као и да треба радити на јачању парламентарне сарадње, као сарадње директно изабраних представника двају народа. Истакао је и значај сарадње наших држава у међународним политичким организацијама и посебно се захвалио принципијелном ставу Државе Израел по питању поштовања територијалног интегритета наше земље и непризнавања самопроглашене независности Косова.

Маринковић је током разговора навео да простора за унапређење сарадње између наших држава има на пољу индустрије, пољопривреде и информационих технологија, али и у областима у којима се остварује људски контакт и које на личној основи приближавају наше народе, као што су туризам, култура, наука, образовање и спорт. За Србију су значајна искуства Израела по питању подстицања и развоја социјалног предузетништва, рекао је Маринковић.

Чланови ПГП са Израелом су са младим Израелцима разговарали о привредном амбијенту за инвестирање у Србији и о значајном броју израелских компанија које инвестирају на нашем тржишту. Било је речи и о одговорима Србије на изазове мигрантске кризе. Саговорници су разменили мишљења и о улози младих у даљем унапређењу односа и сарадње Републике Србије и Државе Израел.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја