10. новембар 2015. Чланови ПГП са Јерменијом и почасни конзул Републике Србије у Јерменији

10. новембар 2015. Чланови ПГП са Јерменијом и почасни конзул Републике Србије у Јерменији

Уторак, 10. новембар 2015.

Чланови ПГП са Јерменијом разговарали са почасним конзулом Републике Србије у Јерменији

Чланови Посланичке групе пријатељства са Јерменијом разговарали су данас у Народној скупштини са Бабкеном Симоњаном, почасним конзулом Републике Србије у Јерменији.


На састанку је било речи о унапређењу билатералне сарадње Србије и Јерменије, као и сарадње у оквиру међународних организација.

Председник ПГП са Јерменијом Александар Чотрић захвалио је почасном конзулу што је Јерменија гласала против пријема Косова у УНЕСКО. Он је истакао да још од 1993. године Србија и Јерменија немају дипломатске односе на нивоу сталних амбасада, већ тај посао обављају амбасаде обе земље у Атини. Међутим, Јерменија има свог почасног конзула у Србији, као што Србија има почасног конзула у Јерменији од 2006. године.

Председник ПГП са Јерменијом изнео је на састанку податке о односима Србије и Јерменије у претходном периоду, истакавши посебно учешће српске делегације и председника Србије на комеморацији поводом обележавања стогодишњице страдања јерменског народа на почетку 20. века. Он је истакао да је и том приликом доказано пријатељство два народа, посебно имајући у виду да Јерменија није признала самопроглашену независност Косова. Чотрић је оценио да економска сарадња две земље може бити боља и изразио наду да ће чланови ПГП са Јерменијом ускоро посетити ову земљу.

Почасни конзул Републике Србије у Јерменији Бабкен Симоњан истакао је да Србија и Јерменија имају како историјске, тако и културне везе, о чему сведочи податак да се Јермени на територији Србије помињу још у 13. веку, у време Светог Саве, који је позвао јерменске градитеље да помогну изградњу српских споменика и цркава тог доба. Он је оценио да сарадња две земље данас мора да добије једну нову димензију и поновио да Јерменија неће признати независност Косова.

Члан ПГП са Јерменијом Милован Дрецун похвалио је сарадњу српске и јерменске делегације у Парламентарној скупштини Организације о колективној безбедности (ПС ОДКБ) и заложио се за интензивирање економске сарадње две земље.

На састанку са почасним конзулом Симоњаном било је речи о сарадњи у области медицине, науке, високог образовања, а договорени су и конкретни кораци на успостављању сарадње између универзитета.

Овај сусрет је био прилика да чланови ПГП са Јерменијом честитају почасном конзулу на ордену којим га је одликовао председник Републике Србије поводом обележавања Дана државности, као и на 40 година рада на унапређењу односа јерменског и српског народа.

Састанку су поред председника ПГП са Јерменијом присуствовали и чланови ПГП Милован Дрецун, Велинка Тошић и Бранко Ђуровић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
уторак, 26. јануар

Цео календар догађаја