12. новембар 2015. Чланови ПГП-а са Француском у разговору са послаником Националне скупштине Републике Француске

12. новембар 2015. Чланови ПГП-а са Француском у разговору са послаником Националне скупштине Републике Француске

Четвртак, 12. новембар 2015.

Чланови ПГП-а са Француском разговарали са послаником Националне скупштине Републике Француске

Чланови Посланичке групе пријатељства са Француском састали су се, данас, у Дому Народне скупштине са послаником Националне скупштине Републике Француске Пјер-Ив Ле Борном.


Главне теме састанка биле су миграциона криза, европске интеграције Србије, као и унапређење сарадње између две земље.

Председница ПГП-а са Француском Наташа Вучковић, поздрављајући посланика Националне скупштине Републике Француске оценила је да је међупарламентарна сарадња, али и сарадња у другим областима између Србије и Француске развијена, али да има простора за даље унапређење. Вучковић је посебно указала на значај унапређења сарадње у области економије, инвестиција, културе, образовања и науке и указала на потребу очувања традиције учења француског језика у Србији. Председница ПГП-а са Француском захвалила је на помоћи коју је Француска пружила Србији током прошлогодишњих поплава. Она је обавестила посланика Националне скупштине Републике Француске да је Србија опредељена за европске интеграције и да у том смислу очекује отварање првих поглавља.

Посланик Националне скупштине Републике Француске Пјер-Ив Ле Борн рекао је да је један од циљева његове посете Србији и унапређење сарадње између две земље. Он је навео да је током своје дводневне посете присуствовао и церемонији поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, током кога су Србија и Француска били савезници. Навео је да је том приликом положио венац палим борцима на Француском гробљу у Београду и у том смислу указао на важност очувања сећања на све жртве.

Током разговора, саговорници су се осврнули на Годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије, указујући на значај прихватања техничких и вредносних стандарда Европске уније, током преговарачког процеса.

Говорећи о миграционој кризи, председница ПГП-а Вучковић оценила је да је Србија добро реаговала током суочавања са овом кризом, која је, како је додала, показала да је Западни Балкан део Европске уније и да се у том смислу криза мора заједнички решавати.

Председница ПГП-а са Француском навела је да је Србија задовољна због одбијања захтева Приштине за пријем у УНЕСКО, јер постоји забринутост за манастире и културне и историјске споменике који се налазе на територији Косова и Метохије. Она је додала да у том смислу Србија тежи постизању поверења са Приштином, како би ти споменици и манастири били заштићени. Вучковић је истакла и да када је реч о формирању Заједнице српских општина и Београд и Приштина имају обавезу да се придржавају онога што је договорено.

Саговорници су разговарали и о формирању Регионалног савета за младе по угледу на праксу коју француски Парламент има са немачким, а чији је задатак јачање капацитета младих, боље упознавање култура других земаља, језика, као и унапређење сарадње у области образовања.

У разговору су учествовале и чланице ПГП-а са Француском Бранка Бошњак и Милена Бићанин.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 24. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја