Уторак, 10. октобар 2006.

Чланови Одбора за правосуђе и управу сусрели се са делегацијом Савета Европе

Чланови Одбора за правосуђе и управу Народне скупштине Републике Србије Војкан Томић, Марко Крстин и Горан Раковац разговарали су у Дому Народне скупштине са делегацијом коју чине експерти Савета Европе који спроводе Пројекат за реформу затворског система у Србији.Чланови Одбора за правосуђе и управу Народне скупштине Републике Србије Војкан Томић, Марко Крстин и Горан Раковац разговарали су у Дому Народне скупштине са делегацијом коју чине експерти Савета Европе који спроводе Пројекат за реформу затворског система у Србији. Овај пројекат финансира Канадска агенција за међународни развој.

Тема састанка била је парламентарна контрола затвора, предвиђена новим Законом о извршењу кривичних санкција, који је ступио на снагу почетком ове године. Експерти Савета Европе треба да помогну успостављању ефикаснијег система спољне контроле затвора, што је једна од обавеза коју је наша земља преузела након пријема у Савет Европе.

Госте из Савета Европе је посебно интересовало када ће Одбор за правосуђе и управу формирати комисију за контролу извршења кривичних санкција, која је предвиђена Законом и да ли постоје неки други видови контроле затворских установа.

Чланови Одбора су нагласили да је формирање ове комисије у току и да ће она имати пет сталних чланова из реда правника и биће независна у свом раду. Иако ова комисија још није именована ( што чини Народна скупштина Републике Србије на предлог Одбора), чланови Одбора за правосуђе и управу су током последње две године у више наврата обилазили затворе ради контроле услова у којима живе затвореници, а такође су имали контакте са њиховим породицама. У те обиласке били су укључени и медији, а општа оцена је да су побољшани услови издржавања затворских казни. Поред тога, уведена је и судска контрола извршења кривичних санкција.

У разговору је било речи и о институцији омбудсмана коју нови устав Србије први пут уводи у политички систем. О институцији заштитника грађана, кога бира и разрешава Народна скупштина и који је њој одговоран за рад, биће донет посебан закон. Чланови Одбора су истакли да су у неким срединама, пре свега у Војводини, на основу одлука локалне самоуправе, већ изабрани омбудсмани, који показују добре резулатете у свом раду.

Експерти Савета Европе истакли су да би новим законом требало проширити надлежност омбудсмана и заложили су се и за увођење у правни система и других стандарда и норми Европске уније везаних за област извршења кривичних санкција.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2