18. септембар 2019. Сусрет чланова Одбора за европске интеграције и посланице  Народне скупштине Републике Француске

18. септембар 2019. Сусрет чланова Одбора за европске интеграције и посланице Народне скупштине Републике Француске

Среда, 18. септембар 2019.

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали са колегиницом из француског парламента

Чланови Одбора за европске интегерације примили су данас посланицу Народне скупштине Републике Француске Летицију Авију са којом су разговарали о процесу европских интеграција Србије, актуелним политичким питањима у Србији и борби против дискриминације.


На састанку је оцењено да су односи двеју земаља добри и да је недавна посета француског председника Србији показала велико пријатељство Србије и Француске, као и да представља важан корак у унапређењу односа. Разговор српских и француских парламентараца, на маргини сусрета председника Србије и Француске, показали су колико је парламентарна димензија сарадње важна за односе двеју држава.

Након уводног представљања делегације Одбора за европске интеграције, члан Одбора Драган Шормаз захвалио је француској парламентарки на подршци Француске Србији на њеном европском путу. Он је истакао позитивне примере који Србију препоручују за чланство у ЕУ, као што су високи стандарди за националне мањине и остале мањинске групе у земљи, али и став Србије током мигрантске кризе током које је кроз нашу земљу прошло више од 1,2 милиона избеглица.

У разговору у коме су учестовали чланови Одбора Наташа Вучковић, Гордана Чомић, Дубравка Филиповски и Звонимир Ђокић било је речи о унапређењу сарадње Србије и Француске у области економије, бизниса, културе, али и о унапређењу парламентарне сарадње. Такође, било је речи о напорима које Србија улаже за припрему за чланство у ЕУ и изазовима који се на том путу налазе попут развоја демократских институција, испуњавања демократских стандарда, владавине права, медијских слобода, неговања јавног политичког дијалога, али и о понуди Европског парламента да посредује у дијалогу позиције и опозиције у Србији пред предстојеће редовне парламентарне изборе. Саговорници су разменили мишљења о ситуацији у самој ЕУ након недавно одржаних избора за европски парламент, као и о непопуларности теме проширења у земљама чланицама.

Посланица Народне скупштине Републике Француске Летиција Авиа, која учествује на конференцији о борби против нетолеранције и промовисању једнакости у Београду, предлагач је закона за борбу против мржње на интернету у француском парламенту и у разговору са српским колегама поздравила је напоре Србије за чланство у ЕУ, али и у борби против дискриминације у друштву. Она је поручила да ЕУ није институција, већ форум држава које у њега улазе са свим оним што имају и да би мото ЕУ могао бити - уједињени у различитости. Она је навела да ЕУ није савршена, јер су последњи избори за Европски парламент показали потребу за њено реформисање, али такође и да је потребна да би се очувао мир.

Чланови Одбора за европске интеграције поручили су још једном да је Србија привржена испуњавању свих захтева за чланство у ЕУ, као и да има довољно административних капацитета да то учини и навели да процеси проширења ЕУ и њено реформисање могу да теку паралелно, без међусобног искључивања, као и да је због заједничких изазова који нас чекају у будућности важно да Србија, али и земље региона, што пре постану чланице ЕУ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
недеља, 27. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја