14. новембар 2019. Чланови Одбора за спољне послове у разговору са делегацијом Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Чешке Републике

14. новембар 2019. Чланови Одбора за спољне послове у разговору са делегацијом Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Чешке Републике

Четвртак, 14. новембар 2019.

Чешка спремна да пружи подршку Србији кроз спречавање учлањења Косова у међународне институције

Делегација Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Чешке Републике, коју предводи председник Одбора Онджеј Бенешик састала се, у оквиру посете Народној скупштини, са члановима Одбора за спољне послове.


Заменица председника Одбора Дубравка Филиповски указала је на традиционално пријатељске односе две зеље, како на политичком плану, који се огледа кроз 16 узајамних посета у протеклом периоду, тако и на економском плану, о чему сведоче бројне чешке инвестиције у Србији.

Она је навела да Србија има јасно дефинисане спољнополитичке циљеве, а то су чланство у Европској унији, јачање регионалне сарадње и очување мира у региону, као и наставак дијалога Београда и Приштине, са циљем проналажења решења које би задовољило обе преговарачке стране. Сарадња са Сједињеним Америчким Државама, Руском Федерацијом, НР Кином и афричким земљама, такође представља стратешки спољнополитички циљ Србије, истакла је Филиповски. Она је нагласила да Србија, као војно неутрална држава, има изузетну сарадњу са НАТО.

Председник Одбора Посланичког дома Парламента Чешке Републике, Онджеј Бенешик, истакао је да је повлачење признања независности Косова од стране Чешке у овом тренутку дискутабилно, ако не и немогуће, али да је Чешка спремна да пружи подршку Србији кроз спречавање учлањења Косова у међународне институције. Он сматра да Србија, у циљу остварења отворених питања са Приштином, треба да се усредсреди на земље које имају „резервисан“ однос према том питању и недовољно знања о приликама у региону.

Филиповски је нагласила да је Србија спремна за наставак преговора, када представници тзв. институција на КиМ укину таксе на увоз робе из Србије. Она је изразила наду да ће дијалог довести до компромисног решења и трајног помирења, али и нагласила да Србија никада неће признати самопрокламовану независност јужне српске покрајине. Филиповски је подсетила да је Српска листа учествовала на парламентарним изборима на Косову и остварила одличан резултат, чиме је Република Србија доказала да жели да учествује у раду институција и да се бори за права Срба који живe на Косову и Метохији.

У разговору су учествовале и чланице Одбора Љиљана Малушић и Јелена Вујић Обрадовић које сматрају да би Чешка требало још једном да размисли о повлачењу признања независности Косова, по узору на 16 земаља које су то већ урадиле, и додатне четири које ће, према најавама, то учинити до краја године. Члан Одбора Драган Шормаз позвао је Вишеградску групу да упути снажну поруку Приштини да преговорима мора да приступи на конструктиван и цивилизован начин или, како је нагласио, неће бити ништа од жељене државности.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
недеља, 9. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја