Уторак, 10. фебруар 2009. - Уторак, 17. фебруар 2009.

Четврто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2009. години

Четврто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2009. години, које је сазвала председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић, на захтев 122 народна посланика, почело је у уторак, 10. фебруара, у 10 часова.Четврто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2009. години, које је сазвала председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић, на захтев 122 народна посланика, почело је у уторак, 10. фебруара, у 10 часова.

У Захтеву за одржавање седнице одређен је следећи дневни ред:

1. Предлог одлуке о изменама и допунама Пословника Народне скупштине Републике Србије, који је поднело 129 народних посланика.

По отварању јединственог претреса, народни посланици опозиционих посланичких група у Народној скупштини указивали су на повреде Пословника захтевајући да сви народни посланици буду упознати са амандманима поднетим на Предлог одлуке о изменама и допунама Пословника Народне скупштине Републике Србије, као и да се представник предлагача и надлежни скупштински одбори изјасне о њима.

У наставку рада, Предлог одлуке представила је народни посланик Нада Колунџија, представник предлагача. Она је истакала да су при изради Предлога одлуке о изменама и допунама Пословника у обзир узета решења до којих су дошле радне групе за израду Пословника и Предлога закона о Народној скупштини. С обзиром да ће рад радних група још трајати, Предложене измене и допуне омогућиће да рад Народне скупштине, до доношења Пословника и Закона о Народној скупштини, буде ефикаснији.

До краја дана, народни посланици наставили су да указују на повреде Пословника Народне скупштине.

Другог дана рада, 11. фебруара, Народна скупштина наставила је рад јединственим претресом Предлога одлуке о изменама и допунама Пословника Народне скупштине. Председавајућа седници потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић поздравила је групу студената Београдског универзитета који су присуствовали седници Народне скупштине.

Народна скупштина наставила је седницу Четвртог ванредног заседања у петак, 13. фебруара. На почетку рада народни посланици су указивали на повреде Пословника, те је одређена пауза у раду Народне скупштине.

Након паузе, председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић обавестила је народне посланике да је одлучила да народном посланику Србољубу Живановићу, на основу члана 108. став 2. Пословника Народне скупштине, изрекне меру удаљења са седнице Народне скупштине због физичког напада на народног посланика Игора Бечића, који се догодио 12. фебруара у згради Народне скупштине.

Председница Народне скупштине је обавестила народне посланике да је одлучила и да изрекне меру опомене, на основу члана 106. став 1. алинеја 6. Пословника Народне скупштине, народном посланику Велимиру Илићу због излагања на седници Народне скупштине 12. фебруара, а које је изазвало узнемирење, као и народном посланику Ненаду Чанку, на основу истог члана Пословника Народне скупштине, због увредљивог израза које је упутио народном посланику Велимиру Илићу.

У поподневном делу рада, народни посланици наставили су рад по дневном реду, јединственим претресом о Предлогу одлуке изменама и допунама Пословника Народне скупштине Републике Србије.

До краја дана, Народна скупштина обавила је јединствени претрес о Предлогу одлуке, а председавајући, потпредседник Народне скупштине Никола Новаковић, одредио је уторак, 17. фебруар, као Дан за гласање о јединој тачки дневног реда Четвртог ванредног заседања Народне скупштине у 2009. години.

Пошто је обавила јединствени претрес о јединој тачки дневног реда Народна скупштина је у Дану за гласање, 17. фебруара, већином гласова народних посланика (127), усвојила Предлог одлуке о изменама и допунама Пословника Народне скупштине.

Народни посланици су већином гласова утврдили да постоје нарочито оправдани разлози да одлука ступи на снагу раније од осмог дана објављивања у “Службеном гласнику републике Србије.”

У Дану за гласање, Народна скупштина је одлучивала и о повредама Пословника на које су током седнице указали народни посланици и одлучила да ни у једном случају нису повређени чланови Пословника.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање једине тачке дневног реда ове седнице, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић закључила је Четврто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2009. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. јануар

Цео календар догађаја