Уторак, 24. новембар 2009. - Понедељак, 30. новембар 2009.

Четврта седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години

Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Четврту седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години за уторак, 24. новембар 2009. године, са почетком у 10 часова.Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Четврту седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години за уторак, 24. новембар 2009. године, са почетком у 10 часова.

Народна скупштина усвојила је следећи дневни ред:

1. Предлог закона о утврђивању надлежности Аутономне Покрајине Војводине, који је поднела Влада Републике Србије и

2. Предлог одлуке о давању претходне сагласности на Предлог Статута Аутономне Покрајине Војводине, који је поднео Одбор за уставна питања.

На почетку седнице председница Народне скупштине обавестила је народне посланике да ће део седнице са галерије Велике сале пратити група студената Факултета политичких наука у Београду.

Пре преласка на расправу по дневном реду, председници односно овлашћени представници посланичких група Мирослав Маркићевић, Драган Тодоровић, Томислав Николић и Зоран Остојић затражили су, у складу са чланом 235. Пословника, обавештења и објашњења од надлежних институција.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић је, образлажући Предлог закона о утврђивању надлежности Аутономне Покрајине Војводине, рекао да се у његовој припреми пошло од три основна принципа - потребе да се прошире постојеће надлежности Војводине, да сва предложена решења буду у складу са Уставом Републике Србије и да се доследно спроведе процес децентрализације Републике Србије и концепт покрајинске аутономије без елемената државности. Истичући да се надлежности АП Војводине могу поделити у две групе - на изворне и поверене надлежности, председник Владе је додао да предложена решења предвиђају надлежности Војводине у уређењу питања од покрајинског значаја, а да ће питања имовине и финансирања надлежности бити уређени посебним законима у оквиру планираних системских решења. Цветковић је на крају излагања позвао све народне посланике да подрже Предлог овог закона.

У току преподневног рада, народни посланици започели су начелни претрес о Предлогу закона. Известилац Законодавног одбора Влатко Ратковић је рекао да је Предлог овог закона у потпуности усаглашен и хармонизован са Уставом и правним системом Републике Србије.
У току поподневног дела седнице председавајућа, потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић изрекла је прву опомену народним посланицима Велимиру Илићу и Драгану Тодоровићу.

До краја дана Народна скупштина закључила је претрес у начелу о Предлогу закона о утврђивању надлежности Аутономне Покрајине Војводине.

Пре преласка на дневни ред, другог дана рада, 25. новембра, народним посланицима се обратила председавајућа Гордана Чомић, потпредседник Народне скупштине, обавештењем да са галерије Велике сале Дома Народне скупштине седницу прате представници Савеза студената Правног факултета из Крагујевца. Такође, председавајућа је обавестила народне посланике да је на данашњи дан, пре десет година установљен од стране Уједињених нација, Међународни дан борбе против насиља над женама. Народна скупштина се одазвала позиву Интерпарламентарне уније, најстарије међународне парламентарне организације, да пружи свој допринос јачању грађанске свести о озбиљности овог проблема и о потреби свих да учествују у борби против насиља над женама. У том контексту, данашња седница Одбора за равноправност полова, посвећена је борби против насиља над женама, истакла је председавајућа и позвала народне посланике да личним примером покажу опредељеност да се искорени овај велики друштвени проблем.

У наставку седнице, Народна скупштина започела је јединствени претрес о Предлогу одлуке о давању претходне сагласности на Предлог Статута Аутономне Покрајине Војводине, који је поднео Одбор за уставна питања Народне Скупштине Републике Србије. Као овлашћени представник, народним посланицима обратила се председница Одбора за уставна питања и председница Народне скупштине Проф. др Славица Ђукућ-Дејановић.

У току седнице председавајућа, потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић изрекла је прву опомену народним посланицима Томиславу Николићу, Вјерици Радети, Наташи Јовановић и Александру Мартиновићу, коме је изрекла и другу опомену.

Трећег дана рада, 26. новембра, Народна скупштина наставила је рад јединственим претресом Предлога одлуке о давању претходне сагласности на Предлог Статута Аутономне Покрајине Војводине.

Пре преласка на рад по дневном реду седнице, народни посланици Драган Тодоровић, Злата Ђерић, Радојко Обрадовић и Јорговнака Табаковић затражили су обавештења и објашњења од представника органа и организација о питањима из надлежности ових органа, у складу са чланом 235. Пословника Народне скупштине Републике Србије.

У току јединственог претреса о Предлогу одлуке о давању претходне сагласности на Предлог Статута Аутономне Покрајине Војводине, председавајућа седници потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић изрекла је меру одузимања речи народном посланику Александру Мартиновићу због нарушавања реда на седници Народне скупштине, као и меру удаљења са седнице народној посланици Гордани Поп-Лазић.

Председавајућа је обавестила Народну скупштину да део седнице, са галерије Велике сале Дома Народне скупштине, прати делегација Кинеске асоцијације за међународно разумевање.

У преподневном делу рада народни посланици закључили су јединствени претрес Предлога одлуке о давању претходне сагласности на Предлог Статута Аутономне Покрајине Војводине и започели претрес у појединостима о Предлогу закона о утврђивању надлежности Аутономне Покрајине Војводине.

Председавајућа седници обавестила је народне посланике да ће, у складу са чланом 200. Пословника Народне скупштине, у времену од 16,00 до 19,00 часова бити прекинут рад по дневном реду ради постављања посланичких питања Влади у присуству чланова Владе Републике Србије.


Четвртог дана рада, 27. новембра, Народна скупштина наставила је рад разматрањем Предлога закона о утврђивању надлежности Аутономне Покрајине Војводине у појединостима.

На почетку седнице, народни посланик Сулејман Спахо честитао је, у име Посланичке групе Српска радикална странка, муслиманским верницима празник Курбан бајрам.

До краја радног дана, Народна скупштина водила је претрес у појединостима о Предлогу овог закона.


Петог дана рада, 30. новембра, Народна скупштина закључила је претрес у појединостима о Предлогу закона о утврђивању надлежности Аутономне Покрајине Војводине у појединостима.

Председавајућа седници, потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић обавестила је народне посланике да је председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић одредила 30. новембар, са почетком 13,40 часова, као Дан за гласање о тачкама дневног реда ове седнице.

Такође је обавестила народне посланике да ће Пета седница Другог редовног заседања Народне скупштине почети по завршетку гласања о тачкама дневног реда ове седнице.

Дан за гласање

У Дану за гласање, 30. новембра, народни посланици су се изјашњавали у начелу и појединостима о Предлогу закона о утврђивању надлежности Аутономне Покрајине Војводине и о Предлогу одлуке о давању претходне сагласности на Предлог Статута Аутономне Покрајине Војводине.

Народна скупштина усвојила је у целини, са 138 гласова народних посланика, Предлог закона о утврђивању надлежности Аутономне Покрајине Војводине и, са 137 гласова народних посланика, Предлог одлуке о давању претходне сагласности на Предлог Статута Аутономне Покрајине Војводине.

У Дану за гласање, Народна скупштина одлучивала је и о повредама Пословника на које су током седнице указали народни посланици и одлучила да ни у једном случају нису повређени чланови Пословника.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање свих тачака дневног реда и одлучивање о њима, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић закључила је Четврту седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1