Четвртак, 18. децембар 2008. - Петак, 19. децембар 2008.

Четврта седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2008. години

Народна скупштина Републике Србије, на Четвртој седници Другог редовног заседања, чије је одржавање заказано за 28. новембар, па одложено за 18. децембар 2008. године, расправљала је о Предлогу за изгласавање неповерења Влади Републике Србије, који је поднела група од 86 народних посланика из посланичких група Демократске странке Србије - Војислав Коштуница, Нове Србије и Српске радикалне странке.Народна скупштина Републике Србије, на Четвртој седници Другог редовног заседања, чије је одржавање заказано за 28. новембар, па одложено за 18. децембар 2008. године, расправљала је о Предлогу за изгласавање неповерења Влади Републике Србије, који је поднела група од 86 народних посланика из посланичких група Демократске странке Србије - Војислав Коштуница, Нове Србије и Српске радикалне странке.

Седници су присуствовали председник Владе Мирко Цветковић и чланови Владе Републике Србије. Већином гласова, прихваћен је предлог да време расправе о неповерењу Влади износи 10 часова.

На почетку расправе, народни посланик Слободан Самарџић, представник предлагача, указао је да су политика Владе према КиМ, прихватање мисије Еулекс и Владина економска политика, разлози за покретање иницијативе за изгласавање неповерења. Оценио је да Еулекс није статусно неутралан и да спроводи план Мартија Ахтисарија. Упутио је критику Скупштинској већини што није обавила расправу о неповерењу Влади пре распоређивања мисије Еулекс, оценивши да је промењена политика одбране интегртитета и суверенитета земље.

У обраћању председника и овлашћених представника посланичких група, представник Српске радикалне странке посланик Љубомир Краговић истакао је да су прекршени Устав и усвојене резолуције о КиМ, те да Влада, прихватањем мисије Еулекс, признаје независност КиМ. Затражио је да се јавност упозна са тзв. шест тачака које је прихватио Савет безбедности Уједињених нација, након чега је дошло до распоређивања мисије Еулекс на КиМ.

Председник Посланичке групе Демократска странка Србије - Војислав Коштуница Милош Алигрудић изнео је како би неповерење Влади Републике Србије требало изгласати због њене политике према КиМ, као и због неадекватних мера за спречавање негативних ефеката светске економске кризе. Политику Владе према КиМ оценио је као супротну државној политици вођеној до маја 2008. године. Сматра да мисија Еулекс у суштини спроводи план Мартија Ахтисарија о независности и да нема аргумената за њено прихватање, јер није статусно неутрална.

Председник Посланичке групе Напред Србијо Томислав Николић је навео да ће посланици ове посланичке групе гласати за неповерење Влади. Поручио је да мисија Еулекс није добро решење за Србију, изразивши сумњу да ће поштовати суверенитет и територијални интегритет земље. Подвукао је да, поред сарадње са Трибуналом у Хагу, постоје и други услови за улазак Србије у Европску унију, који су везани за системске реформе. Апеловао је на Владу да оконча започети посао са Руском Федерацијом и упозорио да се до чланства у Европској унији не сме долазити „продајом“ дела територије.

Председник Посланичке групе Либерално демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је да посланици ЛДП-а неће гласати за неповерење Влади Републике Србије. Он је навео да Посланичка група ЛДП-а подржава све европски опредељене активности Владе изражавајући незадовољство чињеницом да је актуелни сазив Скупштине усвојио само седам „европских“ закона.

Председник Посланичке групе Нова Србија Велимир Илић сматра да Влади Републике Србије не треба указати поверење, јер није испунила ниједно од обећања датих приликом њеног формирања. Сматра да Влада крши Устав и усвојене одлуке и резолуције Народне скупштине и да се одриче се дела територије. Упутио је критику Влади због заустављања великих инфраструктурних пројеката, стагнирања привреде, и поставио је питање докле се стигло са тзв. белом шенген листом, бесплатним акцијама, отварањем нових радних места и аранжманом са „Фијатом“.

Самостални посланик Демохришћанске странке Србије Владан Батић истакао је у свом излагању да неће подржати иницијативу за изгласавање неповерења Влади. Он је истакао да ДХСС подржава Владу, упркос одређеним пропустима, нагласивши да витална улога Демократске странке у Влади јесте гаранција да Србија иде питем европске будућности.

Заменик председника Посланичке групе Г17 плус Влајко Сенић оценио је да Влада има политичку будућност ако остане на курсу европских интеграција. Сматра да су разлике међу коалиционим партнерима, које се не крију, квалитет Владе. Оцењује да је влада постигла дипломатску победу јер је успорила процес признавања независности КиМ. Навео је како Србија чини напоре да оконча сарадњу са хашким трибуналом и тиме отклони последњу препреку за улазак у Европску унију. Нагласио је да је Влада остварила побољшање у економсој и социјалној политици, да ће достигнути ниво пензија бити одржан у наредној години и позитивно је оценио сарадњу са „Фијатом“.

Драган Марковић Палма, заменик председника Посланичке групе Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија, истакао је позитиван учинак Владе оцењујући да ће она остварити пун мандат у интересу грађана Србије. Подсетио је на чињеницу да су долазак мисије Еулекс на КиМ подржале Русија и Кина, као на опредељење да Влада никада не призна независност КиМ. Указао је на тешкоће да се сви планирани задаци Владе испуне у условима светске економске кризе.

Председник Посланичке групе Партија уједињених пензионера Момо Чолаковић рекао је да ће народни посланици ПУПС-а дати подршку Влади Републике Србије. Сматра да је рад Владе довео до више позитивних ефеката, нарочито у побољшању социјалног положаја пензионера и здравствене заштите старих и социјално угрожених категорија становништва. Скреће пажњу да процесе побољшања услова живота угрожених категорија становништва треба наставити, јер ће они највише осетити негативне ефекте економске кризе.

Председник Посланичке групе мањина Балинт Пастор истакао је у свом обраћању да ће народни посланици Савеза војвођанских Мађара подржати Владу, јер у њу имају поверења и подржавају њен рад. Сматра да би евентуални нови избори били штетни,те да су приоритети Србије омогућавање путовања грађана без виза и кандидовање за чланство у Европској унији. Пастор је упутио одређену критику Влади у вези висине средстава, одређених Предлогом буџета, за АП Војводину, подвукавши да неприхватање амандмана СВМ-а на Предлог закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава неће променити став о подршци Влади.

Затим се посланицима обратио председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић. У свом обраћању он је истакао како нема аргумената за искључиве ставове да Влада није учинила ништа, нагласивши да она, у протеклих шест месеци, бележи успехе у више области. Премијер је подсетио да изгласавање Резолуције УН о ангажовању Међународног суда правде, који треба да оцени правну заснованост једнострано проглашене независности КиМ, представља највећи дипломатски успех. Истакао је да ће Влада наставити да се бори за заштиту суверенитета и територијалног интегритета земље, свим дипломатским и правним средствима. Указао је да Србија, ако жели да буде члан ЕУ, мора да изврши велики број промена у свим областима, те да је у том смислу, а што се тиче законске регулативе, до сада је у скупштинску процедуру упућено 64 предлога закона и три стратегије.

Осврћући се на светску економску кризу премијер Цветковић је навео како она неће заобићи Србију, те да је Влада формирала оперативну групу која је дала прве препоруке. Једна од њих је и рестриктиван Предлог буџета за наредну годину. Премијер сматра да ће развојни пројекти бити реализовани и да ће Србија кроз економску кризу проћи са позитивним растом бруто домаћег производа од око 3,5 % и инфлацијом не већом од 8 % у наредној години.

У поподневном делу рада велики број народних посланика учествовао је у расправи, износећи оцену рада Владе и низ аргумената у прилог и против иницијативе за изгласавање неповерења.

Пошто је Народна скупштина обавила јединствену расправу о Предлогу за изгласавање неповерења Влади Републике Србије, председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић заказала је Дан за гласање одмах по завршетку расправе.

С обзиром да није постојао кворум потребан за одлучивање, председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић закључила је Четврту седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2008. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 24. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја