Уторак, 23. фебруар 2021.

Четврта и Пета седница Одбора за контролу служби безбедности

Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност одржаним 23. фебруара 2021. године, разматрао је и усвојио извештајe о раду Војнобезбедносне агенције за период до 30. септембра 2020. године, као и извештаје о раду генералног инспектора служби Министарства одбране за 2020. годину.


Чланови Одбора позитивно су оценили извештајe Војнобезбедносне агенције и констатовали да је у извештајном периоду Агенција успешно реализовала све планиране као и ванредне задатке. Током веома изазовног периода и у специфичним околностима проузрокованим пандемијом, ВБА је успела да обезбеди реализацију свих задатака безбедносне и контраобавештајне заштите из своје надлежности.

Позитивно је оцењена сарадња ВБА са органима руковођења и командовања Министарства одбране и Војске Србије, као и сарадња са другим надлежним органима у Републици Србији и партнерским службама других држава, чиме је обезбеђено правовремено откривање и процењивање индикатора угрожавања безбедности система одбране и предузимање ефикасних мера контраобавештајне и безбедносне заштите Министарства одбране и Војске Србије.

Чланови Одбора позитивно су оценили ангажовање припадника ВБА током ванредног стања и њихово активно учешће у Тиму за командовање и праћење ангажовања снага Војске Србије на пружању подршке цивилним властима током борбе са пандемијом.

Током разматрања извештаја генералног инспектора служби Министарства одбране, чланови Одбора констатовали су да се досадашња пракса изузетно добре сарадње са генералним инспектором показала обострано корисном, и да је објективан и непристрасан рад генералног инспектора допринео побољшању законитости и правилности рада служби безбедности Министарства одбране. Одбор је поздравио позитивне оцене о законитости и правилности рада служби безбедности Министарства одбране које је за извештајни период изнео генерални инспектор и закључио да службе безбедности и убудуће треба да наставе са применом свих евентуалних препорука генералног инспектора. Сарадња Одбора и генералног инспектора наставиће се и у наредном периоду нарочито у погледу надзора законитости примене посебних поступака и мера за тајно прикупљање података.

Седници је председавао мр Игор Бечић, председник Одбора, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Александар Марковић, Горан Пекарски, Славиша Булатовић, Милимир Вујадиновић, Владан Заграђанин, Борисав Ковачевић, Илија Животић и Јустина Пупин Кошћал.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4