9. јул 2019. Чланови Посланичке групе пријатељства са Алжиром са делегацијом Парламента Алжира

9. јул 2019. Чланови Посланичке групе пријатељства са Алжиром са делегацијом Парламента Алжира

Уторак, 9. јул 2019.

Циљеви одрживог развоја од изузетне важности за Србију и Алжир

Маја Мачужић Пузић, председница Посланичке групе пријатељства са Алжиром, на самом почетку састанка поздравила је делегацију Парламента Алжира која борави у званичној посети Србији, а коју је организовао Програм Организације уједињених нација за развој у Србији (УНДП).


Председница ПГП са Алжиром упознала је делегацију са чињеницом да група броји 16 народних посланика из различитих политичких странака и изразила задовољство да је и у алжирском парламенту формирана ПГП са Србијом. Истакла је да су у последњих неколико година односи интензивирани, а да је посета делегације Алжира веома значајна за даљи развој и продубљивање сарадње. Додала је и да се нада да ће током посете делегација имати прилике да се упозна са радом Народне скупштине и да ће се показати спремност за сарадњу на нивоу радних тела два парламента. Мачужић Пузић говорила је и о тешњој сарадњи Алжира и Србије на нивоу парламентарних организација, попут Интерпарламентарне уније и Парламентарне скупштине Медитерана. Том приликом указала је захвалност на подршци коју Алжир пружа Србији у Панафричкој унији. Мачужић је истакла и да се Меморандум о сарадњи, потписан 2017. године, мора покренути и да ће Србија наставити да се залаже за поштовање међународног права, сарадњу и дијалог. Додала је да ће се српска страна заложити и за побољшање економске сарадње, енергетике, туризма, али и борбе против криминала и тероризма, као планетарног изазова. Том приликом она је истакла и да је сарадња у области културе на обе стране на завидном нивоу и да се нада да ће неке од стипендија „Свет у Србији“, бити додељене и алжирским студентима.

Џафар Наора Садија, шеф делегације Парламента Алжира захвалила се на срдачној добродошлици, истакавши да ће посета дати нови моментум сарадњи два парламента и две државе. Џафер је истакла да сарадња мора да се продуби по питању социјалних и економских изазова са којим се обе земље сусрећу и да се акценат мора ставити на размену искустава и различитих приступа проблемима, нарочито из разлога што су обе земље посвећене остваривању циљева одрживог развоја. Она је истакла важност парламента и њене надзорне и контролне улоге, као и помоћи коју пружа влади у смислу јавних слушања на законе које владе предлажу парламентима. Џафер је посланицима са српске стране објаснила да ће Министарство иностраних послова Алжира на Генералној скупштини Организације уједињених нација представити Извештај на којем ће се посебно осврнути на циљеве одрживог развоја и стратешко партнерство са другим земљама. Она је говорила и о потенцијалним председничким изборима, као и о слободарским алжирским покретима који се залажу за људска права.

Делегацији Алжира обратили су се и народни посланици, чланови Посланичке групе пријатељства са Алжиром: Драгомир Карић, др Муамер Зукорлић, проф. др Љубиша Стојмировић, а присуствовали су и Јосип Броз, Оливера Огњановић и Наташа Ст. Јовановић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 1. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја