9. јул 2019. Учесници састанка

9. јул 2019. Учесници састанка

Уторак, 9. јул 2019.

Фокус група за циљеве одрживог развоја са делегацијом Парламента Алжира

Председник и чланови Фокус групе за развој механизама контроле процеса имплементације Циљева одрживог развоја, састали су се са делегацијом Парламента Алжира, коју предводи Џафaр Нoaра Садиа.


Председник Фокус групе др Милорад Мијатовић истакао је традиционално пријатељске односе Алжира и Србије и изразио наду да ће кроз додатно продубљивање међупарламентарне сарадње оно јачати у будућности. У прилог томе истакао је да високо цени подршку коју Алжир даје Србији по питању статуса Косова и Метохије.

Мијатовић је нагласио да је Народна скупштина препознала значај Фокус групе, о чему сведочи и то да су међу њеним члановима два потпредседника Скупштине,као и посланици готово свих политичких странака. Он је додао и да ће, у циљу што боље имплементације циљева Агенде 2030, Фокус група активно сарађивати са земљама света и да размена искустава са Алжиром може да допринесе квалитету рада те групе.

„Фокус група дала је свој допринос кроз организовање јавних слушања, а у плану је и подношење амандмана током расправе о предлогу републичког буџета за 2020. годину, којим би се обезбедила финансијска средства за реализовање циљева одрживог развоја“, најавио је Мијатовић.

Чланица Фокус групе Гордана Чомић сматра да од 17 циљева и 169 потциљева одрживог развоја, приоритет треба да имају они који ће одговорити питање да ли ће до 2030. године на свету бити унапређен положај жена, кроз њихову већу економску независност и шансу за запослење и живот са више извесности него данас, као и они који ће говоре о животу жена и мушкараца у светлу климатских промена.

„Зато је циљ 17. „Партнерством до циља“,значајан не само кроз партнерство међу институцијама, већ кроз заједнички напор да институције виде појединца, једну жену и једног мушкарца и да нађемо заједнички одговор како ће наш живот изгледати 2030. године“,изјавила је Чомић.

Да би све наведено било и реализовано потребан је новац и пројекти, сматра чланица групе Дубравка Филиповски, која наводи да је Србија циљеве почела да спроводи у духу партнерства са Владом Републике Србије и организацијама цивилног друштва.

„Посебан изазов у имплементацији циљева представљају два фактора, да их што више спустимо на ниво локалне самоуправе и да их приближимо младим људима“, изјавила је Филиповски. Она такође наглашава и значај што снажнијег повезивања земаља у циљу што боље реализације задатих циљева, те у том светлу види и сарадњу Алжира и Србије.

О значају повезивања на глобалном нивоу говорила је и чланица Фокус групе Јасмина Каранац, која је истакла да је осмишљавањем циљева одрживог развоја направљен велики помак за човечанство и да сваки од наведених 17 има исту тежину и значај.

Шефица делегације Џафaр Нoaра Садиа честитала је Фокус групи на труду и раду који улаже у остваривање циљева одрживог развоја, јер сваки од њих, како је навела, има глобални значај. Она истиче да Алжир улаже велике напоре у њиховој имплементацији и да бележи позитивне резултате у образовању, здравству и борби против сиромаштва. Нагласила је да су у том процесу, осим државног, учешће узели и приватни сектор, као и организације цивилног друштва. Џафар сматра да је учешће грађана у том процесу незаобилазно, једнако као и размена искустава са другим државама. Она је навела да изазови још увек постоје на пољу равноправног распоређивања природних ресурса, сузбијању сиромаштва, као и да рад на родној равноправности треба да буде континуиран процес.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
субота, 6. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја