18. новембар 2015. Представљање Нацрта прве стратегије у образовању за спречавање сексуалног злостављања деце у Републици Србији

18. новембар 2015. Представљање Нацрта прве стратегије у образовању за спречавање сексуалног злостављања деце у Републици Србији

Среда, 18. новембар 2015.

У Дому Народне скупштине представљен Нацрт прве стратегије у образовању за спречавање сексуалног злостављања деце у Републици Србији

У Дому Народне скупштине, 18. новембра на Европски дан против сексуалног насиља над децом, представљен је Нацрт прве националне стратегије у образовању за спречавање сексуалног злостављања деце у Републици Србији.


Скуп је реализован у организацији Женске парламентарне мреже, а у сарадњи са Инцест Траума Центром – Београд и Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Присутнима се обратила координаторка Женске парламентарне мреже Вера Пауновић истакавши да се 18. новембар као Европски дан против сексуалног насиља над децом обележава први пут, а да га Србија међу првим земљама и званично обележава. Она је информисала присутне да је у септембру, у сврху израде Нацрта националне стратегије у области образовања за спречавање сексуалног злостављања деце у Републици Србији, реализована Јавна расправа и да је то била прилика за синергију мишљења и коментара по питању Нацрта националне стратегије која је данас представљена и у српском парламенту.

„Искористићу прилику да изразим задовољство на успешној сарадњи коју Женска парламентарна мрежа остварује са Инцест Траума Центром-Београд, а данашњи скуп је најбољи пример који говори у прилог томе, као и да је нашом заједничком иницијативом за укидање застаревања сексуалних деликата над децом измењен Кривични законик“, закључила је координаторка Женске парламентарне мреже.

Присутне је поздравио и министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић нагласивши да је данашњи догађај веома значајан, јер се њиме наша земља на конструктиван начин прикључује обележавању Европског дана против сексуалног насиља над децом. Он је посебно нагласио да не смемо затварати очи пред чињеницом да сексуално насиље над децом постоји и у нашој земљи. „Данас представљамо Нацрт прве националне стратегије у образовању за спречавање сексуалног злостављања деце у Републици Србији и како бисмо на најбољи начин пришли проблему, морамо прихватити чињеницу да сексуално злостављање деце у Србији постоји, што је утврдила национална студија. Стога је важно да се запослени у школама у складу са тим и понашају и реагују професионално и у складу са домаћим и међународним прописима“, рекао је Вербић. Министар сматра да је национална стратегија један од важних корака који воде изради акционог плана, као и да ће се истом дефинисати конкретне активности, улоге и одговорности, поставити временски оквири за реализацију планова и одредити начин праћења остварених резултата. Тиме ћемо, тврди министар Вербић, бити корак ближе ефикасној заштити деце од сексуалног насиља и стварању безбедних услова за њихов развој, што је заједнички интерес и стратешко опредељење свих релевантних чинилаца.

Нацрт прве националне стратегије у образовању за спречавање сексуалног злостављања деце у Републици Србији представила је Душица Попадић из Инцест Траума Центра- Београд, истакавши да је визија те стратегије да све образовно-васпитне установе у Србији уведу и примењују превентивне програме и мере које омогућавају да свако дете одраста у окружењу безбедном од било ког вида сексуалног насиља. Том приликом, она се осврнула на Устав Републике Србије као и на Конвенцију о правима детета, нагласивши да основни принципи на којима се заснива стратегија управо произлазе из највишег правног акта, као и Конвенције, а да су то право детета на живот, опстанак и развој, недискриминација, најбољи интерес детета и партиципација детета и да се односе на сву децу без дискриминације.

Учешће на скупу узеле су и народне посланице Марија Обрадовић, Александра Ђуровић, Дубравка Филиповски, Елвира Ковач, Аида Ћоровић, Гроздана Банац и Јелисавета Вељковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
среда, 20. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја