14. децембар 2015. Учесници Панел дискусије на тему „Аргентина у светлу модерне политике“

14. децембар 2015. Учесници Панел дискусије на тему „Аргентина у светлу модерне политике“

Понедељак, 14. децембар 2015.

У Дому Народне скупштине одржана Панел дискусија на тему „Аргентина у светлу модерне политике“

Панел дискусија на тему „Аргентина у светлу модерне политике“, одржана је 14. децембра у Дому Народне скупштине.


Током дискусије обрађиване су теме „Србија и Аргентина: билатерални односи и међупарламентарна сарадња“, „Карактеристике аргентинског изборног система“ и „Избори 2015: Аргентина данас“.

Скуп је отворио председник Посланичке групе пријатељства са Аргентином др Владимир Орлић, истакавши да је данашња дискусија посвећена питању важних узајамних односа Србије и Аргентине, који су, кроз богату историју, испуњени међусобним уважавањем, подршком и односима који се крећу узлазном путањом.

Орлић је истакао да сарадња са Аргентином има различите аспекте који се током заједничких сусрета продубљују и чине богатијима. “ Током сусрета размишљамо у смеру како да додатно учврстимо сарадњу и у области културе, науке и привреде, а такође увек се трудимо да пошаљемо заједничку поруку. Данас са овог скупа шаљемо позив да се у Парламенту Аргентине формира посланичка група пријатељства са Србијом, са којом би нама, члановима ПГП са Аргентином била велика част да успоставимо најближу могућу сарадњу“, нагласио је народни посланик.

Том приликом, Орлић се захвалио на принципијелном ставу Републике Аргентине о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, као и на томе што та земља, на Генералној конференцији УНЕСКО-а, није подржала захтев Приштине за улазак у ту организацију.

Такође, председник ПГП са Аргентином искористио је прилику да се захвали Аргентини на подршци коју та земља пружа Србији на путу евроинтеграција, нарочито изразивши задовољство што то чини на данашњи, како је навео, веома битан дан за Републику Србију по питању европских интеграција, дан када се на Међувладиној конференцији у Бриселу званично отварају прва преговарачка поглавља и дан када Србија улази у нову важну етапу у процесу преговора са Европом.

Орлић је говорио и о недавно одржаним парламентарним и председничким изборима у Аргентини, напоменувши да је Србији, током инаугурације председника Маурисија Макрија, указана велика част као и да је присуством председника Томислава Николића, као јединог шефа државе са Европског континета, такође потврђена изванредна сарадања која постоји између две државе.

Присутнима се обратио и амбасадор Републике Аргентине у Србији Њ.Е. Рикардо Фернандо Фернандез (Ricardo Fernando Fernandez) који је том приликом истакао да је разлог данашњег окупљања представљање општег прегледа аргентинске политике, њеног политичког и изборног система, као и особености аргентинског народа, који је за 200 година независности, постао једна динамична нација која улаже велике напоре како би сваки становник те земље, сваким даном, живео боље.

Он је, током данашње дискусије, између осталог изразио очекивање да ће се поспешити и додатно учврстити сарадња између различитих сектора аргентинског и српског друштва. „Аргентина је јединствена и усправна земља која дели читав низ вредности и начела са братским српским народом. У те вредности свакако спадају приврженост демократији и владавина права, а свакодневно су приметни и улажу се велики напори у правцу развијања грађанских и друштвених права као и жеља за друштвеним напретком“ .

Амбасадор Фернандез нарочито je истакао да је Аргентина, у смислу мира и безбедности на међународном плану, обавезана да поштује начела међународног права и притом се осврнуо на узајамну подршку коју владе и народи Аргентине и Србије обострано пружају.

Он је нагласио да, сходно Резолуцији 1244 Савета безбедности, Косово и Метохија јесте територија под администрацијом Уједињених Нација која чини конститутивни део Републике Србије и из тог разлога Република Аргентина не признаје једнострано проглашење независности 2008. године, јер је мишљења да то представља кршење суверенитета и територијалног интегритета.

О карактеристикама аргентинског изборног система говорио је професор Факултета политичких наука проф. др Зоран Костић, а присутнима се обратио и представник Министарства спољних послова Данило Пантовић, након чега је уследила дискусија у којој су, уз председника ПГП са Аргентином др Владимира Орлића учествовали и народни посланици Мирјана Андрић, Бранка Бошњак, Владан Милошевић и проф. др Бранко Ђуровић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2