5. март 2021. Шефица сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ОЕБС Весна Марковић

5. март 2021. Шефица сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ОЕБС Весна Марковић

Петак, 5. март 2021.

Учешће шефице делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ОЕБС на веб конференцији у организацији Парламента Уједињеног Kраљевства

Шефица сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС Весна Марковић учествовала je 5. марта на веб-конференцији под називом „Избеглице и мигранти: Хуманитарне ванредне ситуације, добровољно пресељење и потпомогнути добровољни повратак“.


Веб конференцију је организовао Дом лордова, Парламента Уједињеног Kраљевства.

Конференцију су модерирали посланици Горњег дома Парламента Уједињеног Kраљевства Ерл Данди и Лорд Дабс.

На првом панелу, који се бавио хуманитарним ванредним ситуацијама и избеглицама, говорили су Рајн Паулесен, директор Сектора за координацију Kанцеларије Уједињених нација за координацију хуманитарних послова и Лаура Лунгароти, шеф мисије и субрегионални координатор за Западни Балкан Међународне организација за миграције.

Након говора панелиста учесницима се обратила народна посланица Весна Марковић. Марковић је рекла да је Србија транзитна земља за мигранте, ирегуларне мигранте и избеглице, чији су крајњи циљ западноевропске земаље. Србија је отворила привремене прихватне центре у којима им је обезбеђена помоћ у смештају, храни и медицинској нези. Како је рекла, многи остају у центрима месецима, услед немогућности да пређу границу неких од наших суседних земаља, а веома мали број миграната затражи азил у Србији.

Весна Марковић је указала на проблем, који није присутан само у Србији, а то је заштита деце, посебно оне без пратње, чије психофизичко стање захтева додатну медицинску помоћ. По речима Весне Марковић, ово питање захтева више солидарности, али и заједичку стратегију свих европских земаља.

Панелисти другог панела су били Штефан Мајер, државни секретар Министарства унутрашљих послова СР Немачке и Хеди Фрај, шеф делегације Канаде при ПС ОЕБС. Они су упознали учеснике са питањем добровољног пресељења избеглица.

На трећем панелу се говорило о потпомогнутом добровољном повратку мигранта и панелисти су били Ђанлука Роко, шеф мисије и координатор за регионални одговор Међународне организација за миграције и Маргарета Цедерфелт, председавајућа Комитета ПССЕ за миграције, избеглице и расељена лица и шеф делегације Швајцарске при ПССЕ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
четвртак, 15. април

Цео календар догађаја