4. јул 2019. Делегација Народне скупштине Републике Србије на редовном годишњем заседању у Парламентарној скупштини ОЕБС

4. јул 2019. Делегација Народне скупштине Републике Србије на редовном годишњем заседању у Парламентарној скупштини ОЕБС

Четвртак, 4. јул 2019.

Учешће сталне делегација Народне скупштине на редовном годишњем заседању у Парламентарној скупштини ОЕБС

Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС учествује на редовном годишњем заседању oд 4-7 јула, у Луксембургу. У делегацији Народне скупштине, коју предводи Стефана Миладиновић, су Душица Стојковић, Бранимир Јовановић и Весна Марковић.


Први дан заседања започео је састанком Сталног комитета, на коме је учествовала Стефана Миладиновић, као шеф делегације. На састанку је представљен Извештај генералног секретара ПС ОЕБС Роберта Монтеле и Извештај председника ПС ОЕБС Георга Церетелија.

Чланови Сталног комитета су изгласали обнављање мандата генералног секретара ПС ОЕБС Роберту Монтели. На састанку Сталног комитета усвојена је Резолуција коју је поднела народна посланица Стефана Миладиновић “Дигитализација као предност за родне политике”. Овај документ биће саставни део заједничке декларације која се усваја у Луксембургу, последњег дана годишњег заседања.

На данашњем састанку земаља чланица Групе за подршку Пута свиле изабрано је руководство ове групе која делује у оквиру Парламентарне скупштине ОЕБС.

Једногласно су изабрани: председник групе, азербејџанац, Азај Гулијев као и два потпредседника Филипо Ломбарди, члан швајцарске делегације и Стефана Миладиновић, шеф српске делегације при Скупштини ОЕБСа.

Република Србија је једна од 17 држава чланица ОЕБС које су основале Групу за подршку Путу свиле и активно учествује у раду ове групе, која има за циљ подршку даљем развоју заједничке економске сарадње, промовисању привредних и трговинских веза, развоју мултимодалних транспортних коридора, као и слободном протоку људи, роба, услуга и капитала. На данашњем састанку, клубу земаља оснивача се придружио и Узбекистан.

28. годишње заседање ПС ОЕБС отворио је Фернанд Етген, председник парламента Луксембурга. Он је том приликом пожелео добродошлицу члановима делегација, а након њега присутнима су се обратили Георг Церетели, председник ПС ОЕБС, Хавијер Бетел, премијер Луксембурга и Стени Хојер, амерички конгресмен, учесник прве оснивачке седнице ПС ОЕБС.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 1. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја