28. фебруар 2019. Чланови делегације РС на 72. заседању Комитета за елиминисање дискриминације жена

28. фебруар 2019. Чланови делегације РС на 72. заседању Комитета за елиминисање дискриминације жена

Четвртак, 28. фебруар 2019.

Учешће народне посланице Стефане Миладиновић на представљaњу Четвртoг периодичног извештаја о примени Конвенције Уједињених нација о елиминисању свих облика дискриминације жена

Народна послaница Стефана Миладиновић учествовала је у делегацији Републике Србије на 72. заседању Комитета за елиминисање дискриминације жена на којем је представљен Четврти периодични извештај о примени Конвенције Уједињених нација о елиминисању свих облика дискриминације жена (CEDAW), које је одржано 28. фебруара 2019. године у Палати нација у Женеви.


Представници Републике Србије су истакли опредељеност државе за поштовање и примену одредби Конвенције. У делегацији су учествовали представници извршне, законодавне и судске власти који су, у складу са својим надлежностима, у интерактивном дијалогу, дали одговор члановима Комитета о стању и предузетим и планираним мерама како би се даље унапредио положај жена у различитим областима јавног и приватног живота. Члановима Комитета је представљена законодавна регулатива која се односи на спречавање насиља над женама, мере које се предузимају у циљу примене ових закона од стране полиције, тужилаштва, центара за социјални рад и других надлежних органа. Указано је на најновије законодавне активности којима ће се извршити даље унапређење Закона о забрани дискриминације и усвајање новог Закона о родној равноправности. Говорило се о мерама које се предузимају у циљу унапређења положаја посебно осетљивих група као што су жене са инвалидитетом, жене на селу и Ромкиње.

Представница Народне скупштине Стефана Миладиновић упознала је чланове Kомитета о учешћу жена у политичком и јавном животу, подсетила да је увођењем „квота“ у изборне законе значајно повећано учешће жена на свим законодавним нивоима и осврнула се на позиције жена у Народној скупштини. Истакла је да поред председнице Народне скупштине, жене чине већину и налазе се на месту шефова делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе, Парламентарној скупштини ОЕБС-а и у Парламентарној скупштини Франкофоније, као и да су на позицијама председавајућих у седам скупштинских одбора. Стефана Миладиновић je упознала присутне са законодавним активностима Парламента и чланица Женске парламентарне мреже на унапређењу положаја жена, изнела неке од резултата Женске парламентарне мреже, посебно у процесу усвајања буџета. Указала је на контролну функцију и активности Народне скупштине, њених радих тела и Женске парламентарне мреже, које се односе на примену појединих одредби Конвенције, као и залагање да се равноправно учешће жена у политичком и јавном животу обезбеди на свим нивоима, како у законодавној, тако и извршној власти.

Делегацију Републике Србије предводила је шеф делегације др Сузана Пауновић, в. д. директора Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије, а у саставу делегације су били представници Министарства унутрашњих послова, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства правде, Народне скупштине, Скупштине АП Војводине, Републичког јавног тужилаштва, Врховног касационог суда, Канцеларије за Косово и Метохију, Комесаријата за избеглице и миграције и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2