22. јул 2019. Делегација Одбора за европске интеграције на Састанку председавајућих одбора за европске послове држава чланица Европске уније (КОСАК)

22. јул 2019. Делегација Одбора за европске интеграције на Састанку председавајућих одбора за европске послове држава чланица Европске уније (КОСАК)

Понедељак, 22. јул 2019.

Учешће делегације Одбора за европске интеграције на Састанку председавајућих одбора за европске послове држава чланица Европске уније

Делегација Одбора за европске интеграције учествује на Састанку председавајућих одбора за европске послове држава чланица Европске уније (КОСАК), који се одржава у оквиру парламентарне димензије председавања Финске Саветом Европске уније, 21. и 22. јула 2019. године, у Хелсинкију.


У Делегацији Одбора за европске интеграције су председник Одбора, Ненад Чанак и чланица Одбора, Весна Марковић.

На састанку учествују делегације одбора за европске послове/интеграције националних парламената држава чланица, држава кандидата за чланство у Европској унији, држава чланица Европске економске зоне и представници европских институција.

Учесници Састанка разговарају о приоритетима предстојећег председавања Финске Саветом Европске уније и питањима буџета намењеног секторским политикама Европске уније у предстојећем вишегодишњем буџетском периоду.

Ненад Чанак је у свом обраћању изразио задовољство што се међу приоритетима налази и наставак политике преговарања о чланству са нама, кандидатима за чланство. То даје наду и охрабрење да остајемо у фокусу политика Европске уније упркос изазовима са којима се Унија суочава.

Истакао је да Србија учествује у решавању изазова са којима се ЕУ суочава, као што су економска и мигрантска криза и климатске промене. Уз то, Србија улаже и додатни напор у сопствене реформе и хармонизацију са стандардима Европске уније.

Информисао је да је број отворених преговарачких поглавља 17 од укупно 35. Очекује се да ће се процес преговарања убрзати, имајући у виду политичку подршку и техничке капацитете којима наша администрација располаже.

Ненад Чанак је изразио очекивање да ће ново руководство Европске уније, као посредник у дијалогу између Београда и Приштине, утицати на укидање одлуке Приштине о увођењу такси на српске производе. Осуда и укидање ове мере послало би јасну поруку о неприхватљивости једностраних мера и омогућило наставак дијалога са циљем постизања обострано прихватљивог решења.

Истакао је да нам је важна стална подршка и подстрек перспективи чланства у ЕУ за Србију и државе западног Балкана, које добијамо од представника Европске комисије, Европског парламента, али пре свега, од држава чланица Уније.

Председници одбора за европске послове парламената Финске, Хрватске, Румуније, Велике Британије и других држава чланица ЕУ су позвали на убрзање процеса приближавања кандидата са Западног Балкана чланству у Европској унији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
недеља, 27. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја