4. децембар 2017. Излагање потпредседника Народне скупштине Ђорђа Милићевића на парламентарној конференцији „Парламентарци против наркотика“

4. децембар 2017. Излагање потпредседника Народне скупштине Ђорђа Милићевића на парламентарној конференцији „Парламентарци против наркотика“

Уторак, 5. децембар 2017.

Учешће делегације Народне скупштине на Првој међународној парламентарној конференцији „Парламентарци против наркотика“

Делегација Народне скупштине учествовала је на Првој међународној парламентарној конференцији „Парламентарци против наркотика“, која је одржана у Москви, 4. децембра 2017. године.


У делегацији Народне скупштине били су потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић и народни посланици Дубравка Филиповски, Марко Ђуришић и Владимир Ђукановић.

Домаћини Конференције били су Државна дума Федералне скупштине Руске Федерације и Министарство спољних послова Руске Федерације, у сарадњи са Организацијом Уједињених нација.

Главни циљ Конференције, на којој су учествовали парламентарци из 60 држава, био је успостављање парламентарне димензије међународне сарадње у борби против наркотика и продубљивање постојећег правног оквира за јачање те сарадње на плану сузбијања ширења и употребе свих врста наркотика.

У пленарном делу Конференције, којим је председавао Вјачеслав Володин, председник Државне думе, шеф делегације Народне скупштине, народни посланик Ђорђе Милићевић је истакао да је за Републику Србију веома важно учешће на свим скуповима који се односе на производњу, трговину и кријумчарење опојних дрога и да Србија настоји да активно учествује у заједничким напорима на плану решавања проблематике повезане с употребом и злоупотребом дрога, у креирању политике и стручних приступа на том подручју, као и да унапреди национални систем примерима добре праксе других држава.

Истакао је да производња, трговина и кријумчарење опојних дрога у Републици Србији представља један од најпрофитабилнијих облика организованог криминала, којим се бави највећи број организованих криминалних група, при чему је нагласио да положај Србије и њено место на међународном путу дроге (тзв. „Балканска рута“) доприносе да велике количине дроге пролазе, али се и задржавају у нашој земљи.

Напоменуо је да се ситуација на илегалном тржишту дрога у Србији и у окружењу знатно изменила у последњих неколико година, услед приступања суседних земаља, Бугарске и Румуније, Европској унији, као и једнострано проглашене независности тзв. државе Косово. Ова догађања, како је изнео, знатно су изменила правце за кријумчарење хероина који је усмерен ка тзв. шенгенским границама и на правац Бугарска-Румунија-Мађарска, како би се избегле појачане контроле путника и робе на границама у Србији. Додао је да хероин у Србију долази са подручја Авганистана и Ирана, преко Турске и Бугарске, при чему се значајан део наркотика илегалним путевима уноси из Македоније на територију Аутономне покрајине Косово и Метохија, да би се, другим каналима, уносила на територију централног дела Републике Србије.

Народни посланик Ђорђе Милићевић је, потом, у свом излагању напоменуо да је у Србији марихуана и даље најзаступљенија дрога, имајући у виду начин производње и чињеницу да у нашој земљи постоје услови за узгајање канабиса. Напоменуо је да је у порасту број откривених лабораторија за производњу синтетичких дрога, као што је нпр. метаквалон (једина до сада пронађена лабораторија на територији Европе).

Посебно је указао да су организоване криминалне групе српског порекла, у последње време, све присутније на интерконтиненталном тржишту кокаина који се кријумчари из Јужне Америке у Европу.

Истакао је да је, у циљу сузбијања наркокриминала и смањења злоупотребе опојних дрога, Влада Републике Србије усвојила Стратегију за борбу против дрога у Републици Србији за период од 2014. до 2021. године, са општим циљем унапређења и очувања здравља становништва, кроз смањење коришћења дрога и штетних последица проузрокованих злоупотребом дрога. Додао је да су циљеви који се желе постићи наведеном стратегијом ефикасна и координисана борба против дрога у Републици Србији; ефикаснија примена мера којима се постиже смањење здравствених и социјалних последица злоупотребе дрога нарочито међу децом и младима, унапређење мера заштите породице, укључивање свих сегмената друштва у активности везане за борбу против дрога и др.

На крају, народни посланик Ђорђе Милићевић је нагласио да је за успешну борбу против кријумчарења и недозвољене трговине опојном дрогом, од значаја и потписивање међународних споразума из ове области, у вези с чим је истакао да је Република Србија потписала споразуме о сарадњи у области борбе против дрога са великим бројем земаља, како у Европи тако и целом свету.

Након пленарног дела Конференције, одржани су тематски панели посвећени следећим темама: сесија I - Унапређење законодавних прописа у борби против незаконите трговине дрогом; сесија II - Зависност од дроге: модерни приступи лечењу и рехабилитацији и сесија III - Улога непрофитних организација у борби против лечења наркотицима.

Учествујући на сесији I, народни посланик Ђорђе Милићевић је изразио уверење да је лако постићи сагласност да је нелегална трговина дрогом вероватно кључни безбедносни изазов свих држава света и да не треба бити превише стручан, да би се дошло до закључка да су наркотици узроци и извор најтежих облика криминала, због чега је, како је нагласио, неопходно да се са ове конференције пошаље јасна порука да је борба против нелегалне трговине дрогом пут ка безбеднијем и, пре свега, здравијем друштву.

Истакао је да парламентарци у борби против наркотика имају двоструку улогу. Примарна је изградња нормативног оквира који ће свим елементима државног система обезбедити инструменте неопходне за ову тешку борбу, док је, с друге стране, како је истакао, обавеза парламентараца да инсистирају да сви, пре свега државни актери, у потпуности користе све инструменте који су им на располагању, односно да законе примењују доследно и у потпуности.

Нагласио је да је Србија, уз класичне кривичне законе, уназад неколико година, донела и низ закона којима је директно или индиректно унапредила рад државних органа на сузбијању нелегалног тржишта дрога.

Посебно је указао да се у Србији примећују позитивни трендови, када је у питању сузбијање трговине дрогом и да статистички подаци, који могу и да заварају, али ипак дају повода за оптимизам, указују на све веће количине заплењене дроге, пораст броја откривених лабораторија за производњу синтетичких дрога, као и броја разбијених организованих криминалних група.

Народни посланик Ђорђе Милићевић је указао и на околност да ни изграђен нормативни оквир није довољна гаранција за успешно супротстављање организованим криминалним групама, због чега и парламентарци у Србији инсистирају на регионалној и широј међународној сарадњи, нарочито безбедносних служби, те је додао да је професионалност наших служби препозната од бројних међународних партнера.

На крају је истакао да, иако се борба против организованог криминала најчешће посматра као посао безбедносних служби, сматра да је свеобухватан приступ једини прави пут ка сузбијању трговине дрогом, посматрано у националном оквиру. Зато се и круг закона који су од значаја за ову борбу, како је изнео, мора посматрати најшире могуће, што подразумева да се о овој теми што више упознају и они парламентарци који се не баве безбедносним питањима, управо имајући у виду разарајуће ефекте које конзумирање дрога има на најшире слојеве друштва.

На крају Конференције, учесници су усвојили текст заједничке декларације којом се:

- наглашава важност коју доприноси парламентараца широм света имају у борби против претње коју дрога представља, укључујући допринос који дају правовременим усвајањем законских аката на основу релевантних норми међународног права, како би заштитили друштво од изазова који представља дрога;
- подвлачи важна улога међународне солидарности у успостављању поузданог међународног система и у управљању њиме, у циљу заштите друштва, укључујући рањиве групе, од дрога;
- позивају Уједињене нације да наставе да се боре са проблемом који се односи на дрогу, као једним од кључних приоритета у њиховом раду и да одреде адекватна средства и капацитете како би се бавили тиме;
- препоручује да државе потписнице наставе да обезбеђују довољно финансијских средстава за релевантне програме Уједињених нација, као и других међународних асоцијација и структура;
- истиче важност пружања даље подршке јавно-приватним партнерствима у области борбе против наркотика;
- подстичу даљи доприноси масовних медија, интернет заједнице, као и институција које се директно баве спречавањем злоупотребе дрога и заштитом најрањивијих група становништва, укључујући жене, децу и младе, од њеног утицаја;
- апелује на најистакнутије јавне личности, представнике културне заједнице и истакнуте спортисте да изражавају своју подршку заштити друштва од претњи које дрога представља и да иступе у промовисању здравог начина живота;
- препознаје улога породице и породичних вредности у подизању здраве генерације у окружењу без дрога.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. јануар

Цео календар догађаја