18. јануар 2017. Потпредседник Маринковић и представници ЕБРД-а

18. јануар 2017. Потпредседник Маринковић и представници ЕБРД-а

Среда, 18. јануар 2017.

Унапређење правног оквира и релаксација пореског система су основ за развој предузетништва у Србији

Развој малих и средњих предузећа у Србији, посебно у ИТ и енергетском сектору, представља снажну базу за економски развој земље, закључено је на састанку потпредседника Народне скупштине проф. др Владимира Маринковића и представника Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).


Представници ЕБРД-а Пол Џенингс (Paul Jennings) и Џош Лоуд (Josh Loud) из Одељења за управљање кредитним ризицима истакли су да економске реформе, које је Србија до сада спровела, представљају снажну базу за економски развој. Посебну пажњу у разговору посветили су стварању предуслова за развој малих и средњих предузећа, равномерни регионални развој и инфраструктурне пројекте. Они су нагласили да њихова посета долази у моменту када у Србији ствари, у економском смислу, иду на боље и оценили да је ситуација обећавајућа и поред изазова који постоје.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић истакао је да је посета представника ЕБРД-а увек прилика да и парламентарци дају свој допринос наставку сарадње између Србије и ове организације. Он је нагласио напор који је уложила Народна скупштина како би се имплементирале мере фискалне консолидације, смањио дефицит и јавни дуг земље, али и привукле директне стране инвестиције и отворила нова радна места у приватном сектору.

„Међународна позиција Србије је добра, Србија је стуб стабилности у региону и уз све постигнуто на економском плану, наш привредни раст је загарантован“, поручио је Маринковић.

Он је додао да је развој малих и средњих предузећа основ економског раста, због чега Србија подржава и субвенционише start up пројекте, посебно у производним делатностима.
Он је навео да ће у наредним годинама фокус бити на развоју и упошљавању ИТ сектора, али и развој малих и средњих предузећа у енергетском сектору, посебно у области обновљивих извора енергије.

Маринковић је подсетио да је приоритет развој инфраструктуре у Србији, која ће поред повезивања региона, омогућити и економско јачање земље.

„У прошлој години у Србији је изграђено 110 км аутопута. Ако се у наредним годинама настави овим темпом, уз све друге економске мере, имамо шансу да подстакнемо све делове земље и омогућимо равномеран регионални развој“, закључио је Маринковић.

Саговорници су се сложили да је потребно обезбедити банкарску подршку малим и средњим предузећима, као и микрофинансирање, посебно у женском предузетништву.

Састанку је присуствовао и директор ЕБРД-а у Србији Данијел Берг (Daniel Berg).Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
среда, 19. фебруар

Цео календар догађаја