Четвртак, 3. децембар 2009.

У Дому Народне скупштине обележен Дан особа са инвалидитетом

Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, 3. децембра, Дом Народне скупштине посетили су представници организација особа са посебним потребама.


Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, 3. децембра, Дом Народне скупштине посетили су представници организација особа са посебним потребама. Добродошлицу су им пожелели потпредседник Народне скупштине Никола Новаковић и народна посланица Гордана Рајков.

Гостима су се обратили председница Одбора за смањење сиромаштва Снежана Стојановић-Плавшић, председник Одбора за рад, борачка и социјална питања Мехо Омеровић и председник Одбора за европске интеграције Ласло Варга.

Потпредседник Никола Новаковић је истакао да је својом законодавном активношћу Народна скупштина у протеклих неколико година умногоме допринела побољшању положаја особа са инвалидитетом. Између осталог, усвојени су Закон о забрани дискриминације и Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом. Народна скупштина има важну контролну улогу, подсетио је Новаковић, па стога у наредном периоду мора много више пажње да посвети спровођењу усвојених закона.

Председник Одбора за рад, борачка и социјална питања, Мехо Омеровић, истакао је да читав низ међународних докумената обавезује нашу државу и друштво да учине све како би се побољшао положај особа са инвалидитетом. Он је скренуо пажњу на податке да у Србији има око 800 000 особа са инвалидитетом, од којих је запослено 22 438 ових особа и то само 7 362 жене. Особе са инвалидитетом су „највећа мањина у Србији“, која је често невидљива за остатак друштва и сусреће се са разним видовима дискриминације, указао је Омеровић.

Народна посланица Гордана Рајков је истакла да је важно да проблеми особа са инвалидитетом постану што видљивији, како би сви били свесни њиховe тежинеи ефикасније ихрешавали.

Председница Одбора за смањење сиромаштва Снежана Стојановић-Плавшић указала је да око 70 одсто особа са инвалидитетом у Србији живи у сиромаштву и на потребу да локалне заједнице добију већу улогу у пружању помоћи и унапређењу услова у којима оне живе и раде.

Председник Одбора за европске интеграције, Ласло Варга, говорио је о активностима Народне скупштине у процесу испуњавања „мапе пута“ Србије ка Европској унији. Он је изнео очекивање да ће на крају тог процеса све друштвене групе осетити позитивне ефекте прикључења ЕУ, па и особе са инвалидитетом. Битно је да се у друштву промени свест о потребама особа са инвалидитетом, рекао је Варга, као и да држава и друштво учине више напора у њиховој инклузији и већем запошљавању.

У току разговора, представници организација особа са инвалидитетом, говорили су о проблемима са којима се суочавају у животу и раду.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
субота, 28. новембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја