Уторак, 30. март 2010. - Среда, 31. март 2010.

Трећа седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2010. години

Председница Народне скупштине Републике Србије проф. Др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Трећу седницу Првог редовног заседања народне скупштине Републике Србије у 2010. години за уторак, 30. март 2010. године, са почетком у 11 часова.Председница Народне скупштине Републике Србије проф. Др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Трећу седницу Првог редовног заседања народне скупштине Републике Србије у 2010. години за уторак, 30. март 2010. године, са почетком у 11 часова.

Народна скупштина усвојила је дневни ред са једном тачком:

1. Предлог декларације Народне скупштине Републике Србије о осуди злочина у Сребреници, који је поднела група од 114 народних посланика, по хитном поступку

На почетку седнице, председница Народне скупштине Славица Ђукић-Дејановић обавестила је народне посланике да очекује да ће се ускоро на дневном реду Народне скупштине наћи предлог декларације о злочинима почињеним над српским народом на просторима бивше Југославије, чији је текст у припреми.

У име предлагача, посланичких група За европску Србију, Г17 Плус, Партије уједињених пензионера и Социјалистичке партије, Предлог декларације је образложила шеф Посланичке групе За европску Србију Нада Колунџија. Истакла је да ће усвајањем ове декларације бити затворено трагично поглавље из недавне прошлости и отворене нове перспективе будућим генерацијама, а Србији враћен кредибилитет и углед.

Основна порука овог документа је да Србија не стоји иза починилаца тог злочина, да не прави разлику између жртава и да подједнако цени сваку жртву, рекла је Колунџија и нагласила да се овом декларацијом упућује порука да Народна скупштина осуђује злочин у Сребреници и изражава саучешће породицама жртава, као и да ће учинити све да починиоци злочина буду пронађени и процесуирани. Пред посланицима је велика одговорност да донесу резолуцију о осуди злочина у Сребреници, која ће представљати прекретницу на путу Србије ка модерном, демократском и европском друштву.

Осуђујући злочин у Сребреници над бошњачким становништвом и одајући пошту жртвама, преузимамо одговорност да са будућих генерација скинемо тешко бреме које су нам оставили појединци, јер кривица није колективна, већ индивидуална. Доношење декларације је у најбољем интересу српског народа и његова морална обавеза је да се огради од злочина, нагласила је Нада Колунџија.

У току јединственог претреса, више народних посланика је истакло да је требало донети декларацију којом се осуђују сви злочини на простору бивше СФРЈ, не правећи разлику по месту злочина, националности жртава и починилаца, укључујући и злочин у Сребреници. Осуђујући овај злочин, народни посланици су наводили да не бране било којег злочинца и да се за сваки злочин мора утврдити одговорност. Они су се успротивили двоструким аршинима, којим се будућим генерацијама ставља жиг кога се никада неће ослободити. Тиме се прећуткују жртве у сопственом народу, јер ништа мањи злочини нису почињени у Братунцу, Сарајеву, у оперецијама Олуја и Бљесак, и другим. Усвајање посебне декларације о једном злочину, а заборављање на друге, као и кавлификација овог злочина као геноцида у пресуди Међународног суда правде, јесте „доказ прања нечије савести“, речено је у расправи, и та квалификација нема основа ни у чињеничном ни у међународном праву.

По окончању јединственог претреса, председница Народне скупштине одредила је као Дан за гласање среду, 31. март, са почетком у 0,20 часова.

У Дану за гласање Народна скупштина је са 127 гласова народних посланика усвојила Предлог декларације Народне скупштине Републике Србије о осуди злочина у Сребреници.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
петак, 30. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја