Среда, 27. јануар 2021.

Трећа седница Одбора за контролу служби безбедности

Одбор за контролу служби безбедности, на седници затвореној за јавност, одржаној 27. јануара 2021. године, разматрао је и усвојио извештајe о раду Војнообавештајне агенције који обухватају период од 1. октобра 2019. до 30. септембра 2020. године.


Чланови Одбора позитивно су оценили извештајe Војнообавештајне агенције указујући да на свеобухватан и целовит начин пружају увид у рад и остварене резултате Војнообавештајне агенције у извештајном периоду. Констатовано је да је Војнообавештајна агенција у извештајном периоду све задатке из своје надлежности вршила у складу са важећим позитивно-правним прописима, у интересу заштите безбедности Републике Србије и свих њених грађана. Војнообавештајна агенција је у извештајном периоду по оцени чланова Одбора правовремено извештавала о глобалним и регионалним изазовима, ризицима и претњама и информисала надлежне кориснике о другим појавама значајним за безбедност Републике Србије.

Такође, чланови Одбора пружили су пуну подршку даљем координираном и усклађеном раду служби безбедности на плану заштите националних интереса и спровођења безбедносно-обавештајне политике Републике Србије.

Одбор је позитивно оценио настојање Војнообавештајне агенције да континуирано унапређује билатералну и мултилатералну сарадњу са партнерским службама и у условима пандемије, чиме је омогућена ефикаснија провера података и информација, а што је допринело већој поузданости процена и јачању поверења и сарадње међу агенцијама, као и афирмисању међународне позиције Републике Србије у борби против тероризма, организованог криминала и нелегалних миграција.

Такође, препознајући значајну улогу коју имају изасланства одбране, као организационе јединице Војнообавештајне агенције, чланови Одбора изразили су јединствен став да се пружи пуна подршка за отварање нових изасланства одбране у складу са спољнополитичким интересима Републике Србије.

Седници је председавао мр Игор Бечић, председник Одбора, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Александар Марковић, Горан Пекарски, Славиша Булатовић, Милимир Вујадиновић, Владан Заграђанин, Борисав Ковачевић, Јасмина Обрадовић и Душко Тарбук.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
четвртак, 25. фебруар

Цео календар догађаја