Петак, 30. октобар 2009.

Трећа седница Другог редовног заседања Народне скупштине у 2009. години

Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Трећу седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години за петак, 30. октобар 2009. године, са почетком у 11,00 часова.Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Трећу седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години за петак, 30. октобар 2009. године, са почетком у 11,00 часова.

Народна скупштина усвојила је следећи дневни ред:

1. Предлог закона о потврђивању Споразума о зајму (Пројекат аутопут Коридор
10) између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој,

2. Предлог закона о потврђивању Споразума о економској и техничкој сарадњи у
области инфраструктуре између Владе Републике Србије и Народне Републике
Кине и

3. Предлог закона о потврђивању Уговора о сарадњи између Савезне Владе
Савезне Републике Југославије и Европске организације за експлоатацију
метеоролошких сателита (EUMETSAT) и амандмана на Уговор о сарадњи
између Европске организације за експлатацију метеоролошких сателита
(EUMETSAT) и Савезне Владе Савезне Републике Југославије, које је Влада
предложила по хитном поступку.


На почетку рада, председница Народне скупштине Славица Ђукић-Дејановић обавестила је народне посланике о нападу на посланицу Биљану Хасановић-Кораћ и осудила сваки облик насиља.

Народна скупштина није прихватила предлог Посланичке групе Демократска странка Србије-Војислав Коштуница да се у дневни ред седнице уврсти Предлог закона о утврђивању надлежности АП Војводина, који је поднела група народних посланика Демократске странке Србије и Нове Србије.

Народна скупштина прихватила је предлог да се обави заједнички јединствени претрес о свим тачкама усвојеног дневног реда.

Предлоге закона о потврђивању међународних споразума образложио је министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић. Он је ракао да споразум са Међународном банком за обнову и развој за изградњу дела Коридора 10 предвиђа зајам од 275 милиона евра, као и да је реч о зајму на 20 година, уз почек од осам година. Овај споразум је потписан у јулу ове године, а ступа на снагу 120 од дана потписивања, односно 9. новембра.За изградњу пута биће задужена фирма „Коридор 10“, коју је основало ЈП „Путеви Србије“.

Представљајући Споразум о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Владе Србије и Кине, министар Мркоњић је рекао да је он основа за будуће споразуме о сарадњи са Кином у области инфраструктуре, енергетике и телекомуникација. Он је, такође, указао на значај потрвђивања Уговора о сарадњи између Европске организације за експлатацију метеоролошких сателита (EUMETSAT) и Савезне Владе Савезне Републике Југославије, који ће допринети бољим оперативним подацима о времену.

Закључујући заједнички јединствени претрес о тачкама дневног реда Треће седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић одредила је као Дан за гласање петак, 30. октобар, са почетком у 15,44 часова.

У Дану за гласање, Народна скупштина усвојила је Предлог закона о потврђивању Споразума о зајму (Пројекат аутопут Коридор 10) између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој, Предлог закона о потврђивању Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Владе Републике Србије и Народне Републике Кине и Предлог закона о потврђивању Уговора о сарадњи између Савезне Владе Савезне Републике Југославије и Европске организације за експлоатацију метеоролошких сателита (EUMETSAT) и амандмана на Уговор о сарадњи између Европске организације за експлатацију метеоролошких сателита (EUMETSAT) и Савезне Владе Савезне Републике Југославије, у целини.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање свих тачака дневног реда ове седнице и одлучивање о њима, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић закључила је Трећу седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1