Уторак, 29. март 2011.

Трећа посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2011. години

Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Трећу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2011. години за 29. март, са почетком у 11,30 часова, за коју је утврдила дневни ред:1. Обраћање Народној скупштини комесара Европске комисије за проширење и европску политику суседства Штефана ФилеаНа почетку седнице, председница Народне скупштине поздравила је европског комесара за проширење Штефана Филеа, шефа Делегације Европске комисије у Србији Венсана Дежера и чланове те делегације, као и представнике дипломатског кора, амбасадоре више држава чланица Европске уније у Србији.Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Трећу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2011. години за 29. март, са почетком у 11,30 часова, за коју је утврдила дневни ред:

1. Обраћање Народној скупштини комесара Европске комисије за проширење и европску политику суседства Штефана Филеа


На почетку седнице, председница Народне скупштине поздравила је европског комесара за проширење Штефана Филеа, шефа Делегације Европске комисије у Србији Венсана Дежера и чланове те делегације, као и представнике дипломатског кора, амбасадоре више држава чланица Европске уније у Србији.

Обраћајући се Народној скупштини, европски комесар за проширење је истакао да је мишљење Европске комисије о кандидатури Србије за чланство у ЕУ прилика да се пређе у следећу фазу придруживања, а то је добијање статуса кандидата, а можда и утврђивање датума почетка преговора. Подсетио је да су Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ са Србијом до сада потписали Европски парламент и две трећине држава чланица ЕУ.

Филе је поручио да је прикључење Србије породици европских народа реалан циљ, на дохват руке, али да је за добијање позитивног мишљења Европске комисије о кандидатури Србије потребно испунити политичке критеријуме.

У Извештају Европске комисије о напретку Србије ка ЕУ садржана је мапа пута, односно наведене су кључне области у којима Србија мора да учини додатне напоре и у неколико наредних месеци спроведе реформе. У овој фази приступања ЕУ, потребно је да се у парламенту, кроз дијалог између политичких партија, постигне најшира политичка сагласност о кључним стратешким циљевима земље, истакао је европски комесар за проширење.

Као приоритете на путу придруживања, Филе је навео реформу правосуђа, борбу против организованог криминала и корупције, измене изборног законодавства, стварање услова за ефикасан рад независних регулаторних тела, регулисање имовинских права и поштовање људских слобода и права. Ради ефикасније борбе против криминала и корупције неопходно је донети закон о финансирању политичких странака, у складу са стандардима ЕУ и усвојити нову стратегију борбе против корупције, заједно са акционим планом, као и обезбедити политичку и финансијску подршку институцијама надлежним за спровођење закона.

Приликом измене изборног законодавства неопходно је, пре свега, укинути бланко оставке и поштовати редослед кандидата са партијских изборних листа.

Европски комесар за проширење Филе је рекао „да су ове реформе хитне јер обезбеђују функционалну демократију и представљају оно што називамо политичким критеријумима. Испуњавање политичких критеријума је од суштинске важности за добијање позитивног мишљења зато што свака земља која поднесе захтев за чланство мора да покаже да је постала функционална демократија, како би Комисија могла да препоручи отварање преговора о приступању Европској унији.“

Филе је, такође, указао на значај дијалога између Београда и Приштине, регионалне сарадње и решавања питања избеглица и расељених лица. Посебно је рекао да је пуна сарадња са Хашким трибуналом од кључног значаја за мишљење Европске комисије.

После излагања комесара Европске комисије за проширење и европску политику суседства Штефана Филеа, председница Народне скупштине Славица Ђукић-Дејановић закључила је Трећу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2011. години.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
среда, 2. децембар

Цео календар догађаја