9. новембар 2016. Трећа посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2016. години

9. новембар 2016. Трећа посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2016. години

Среда, 9. новембар 2016.

Трећа посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2016. години

Председница Народне скупштине Маја Гојковић сазвала је Трећу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2016. години за среду, 9. новембар 2016. године, са почетком у 10.00 часова.


Седницу је сазвала поводом обраћања Народној скупштини председника Панафричког парламента Роџера Нкодо Данга.

По завршетку обраћања председника Панафричког парламента Роџера Нкодо Данга, председница Народне скупштине Маја Гојковић закључила је Трећу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2016. години.

ПРИВРЕМЕНЕ СТЕНОГРАФСКЕ БЕЛЕШКЕ
(нередиговане и неауторизоване)


(Седница је почела у 10.15 часова. Седницом председава Маја Гојковић, председник Народне скупштине.)

*
* *

ПРЕДСЕДНИК: Поштоване даме и господо, поштовани народни посланици, ваша Екселенцијо, отварам Трећу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.
Као што вам је познато, ову Посебну седницу сазвала сам да би се Народној скупштини обратила Његова Екселенција, господин Роџер Нкодо Данг, председник Панафричког парламента.
Част ми је да у име народних посланика и у своје име, поздравим Његову Екселенцију, господина Роџера Нкодо Данга, а поред њега поздрављам и остале чланове делегације Панафричког парламента, као нашу уважену колегиницу посланицу из парламента Маурицијуса. Такође, ми је част да поздравим и представнике дипломатског кора у Републици Србији.
Сада молим Његову Екселенцију, господина Роџера Нкодо Данга да узме реч и да нам се обрати. Изволите Екселенцијо.
РОЏЕР НКОДО ДАНГ: Поштована госпођо Мајо Гојковић, председнице Народне скупштине Републике Србије, ваше екселенције, чланови бироа Народне скупштине Републике Србије, ваше екселенције, чланови Владе Републике Србије, даме и господо, ваше екселенције и амбасадори и представници међународних организација у Републици Србији, поштоване колеге посланици и чланови генералног секретаријата и администрације парламента, даме и господо, част је Африци у моје скромно име да се обратим представницима српског народа, овде присутним да бих вам пренео топле поздраве афричких народа представљених у Панафричком парламенту.
Дозволићете ми пре свега да изразим сву своју захвалност и захвалност афричких народа на позиву који нам је упутила госпођа Маја Гојковић. Такође, у одговору на тај позив Панафрички парламент овде је представљен, дакле, овде представља афрички парламент моја маленкост, Африканац, пореклом из Камерона, председник Панафричког парламента, а ту је и госпођа Малини, овде присутна са Маурицијуса, посланица у Народној скупштини Маурицијуса, али исто тако посланица у Панафричком парламенту.
Желео бих да изразим у наше име искрену захвалност афричких народа на топлом дочеку који нам је приређен и да вам пренесем поздраве господина Верољуба Арсића, потпредседника Народне скупштине, који су упућени на аеродрому. Наша захвалност иде такође и целокупном српском народу, као и председнику Републике, Његовој Екселенцији Томиславу Николићу који упркос својим обавезама је ипак нашао времена да нас прими. Ми смо вам господине председниче Србије на томе захвални.

1/2 ЈЈ/ВК

Панафрички парламент је парламент афричких народа. Мисија парламента је интеграција афричких народа. После стицања независности Африка је основала организацију афричког јединства 1963. године. Мисија је тој организацији доделила мисију која је била потпуно ослобођење афричких народа, другим речима, независност. Та независност је уследила после, дакле, дошла пре хладног рата и борбе између запада и истока и поред те колонизације, ослободилачких ратова Африка је платила тешку цену тог рата.

2/1 БД/ДП 10.20 – 10.25

Једном када смо стекли независност, требало је суочити се са изазовима глобализације. Године 1989. организација Афричког јединства је уступила место Афричкој унији како би одговорила на актуелне изазове. Афричка унија је успоставила органе као што је Панафрички парламент. Тај парламент састоји се од 54 државе које су чланице Афричке уније. Свака држава је представљена у парламенту, а међу њима је увек и најмање једна жена, и то за сада. То је парламент представника који су потпуно једнаки, без обзира на значај или величину државе. Седиште парламента је у Јужној Африци, а мото – једна Африка, један глас.
У првих пет година свог постојања, тај парламент је добио факултативни, консултативни мандат, а данас, протокол је измењен и усвојила га је Конференција шефова Владе и држава Афричке уније у Малабу, 27. јуна 2014. године, како би то постао орган који има законодавну моћ и овлашћења. Тај протокол је тренутно у процесу ратификације од стране земаља потписника.
Драге колеге, Панафрички парламент држи годишње сесије, има своју администрацију и наш парламент одржава односе сарадње са парламентарним форумима регионалних земаља и на целом континенту и разговара о свим питањима која имају везе са миром, безбедношћу и добробити локалног становништва.
Пријатељски односи између Србије и афричких земаља датирају још далеко у прошлости, од оснивања Покрета несврстаних, Србија и Афричке земље сусреле су се више пута. Ипак, потребно је убрзати данас те односе, јер поред дипломатских односа и конзуларних односа, који могу да постоје са одређеним земљама, ми желимо да убрзамо односе између народа, парламентарна дипломатија, пошто се о томе овде ради, може да убрза односе између држава и народа Србије и Африке.
Србија и Африка имају неке заједничке тачке. Због раста нетолеранције и несигурности између народа, а посебно због поларизације света, од стране великих сила, народи Србије и народи Африке могу да се уједине и да бране своје интересе, јер пред заједничком опасношћу, потребна је заједничка реакција. Тероризам, ескпанзионистичке провокације других земаља су заједничке теме у Африци и у Србији.
Ја желим и надам се да ће наша посета проучити начине да се пронађу решења за проблеме који муче наше грађане, а ми смо представници тих грађана.
Свет будућности ће бити консолидован ако ми изградимо обострано корисне односе за наше грађане, и то је наша нада и тиме завршавам своје обраћање. И, понављам, спремност Панафричког парламента да сарађује са парламентом Републике Србије ради добробити наших грађана које представљамо и тако ће заживети међународна сарадња.
Живела парламентарна сарадња и дипломатија, живео Панафрички парламент, живео парламент Републике Србије. Хвала вам на пажњи.
ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем Његовој Екселенцији на његовом обраћању.
Закључујем Трећу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.
Уједно вас обавештавам да ћемо седницу коју смо започели раније расправом о амандманима наставити у 11.00 часова, и очекујемо да буде присутан министар Кнежевић. Хвала.

(Седница је завршена у 10,25 часова.)

Видео (1)

Среда, 9. новембар 2016. | Трећа посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2016. години 09.11.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 16. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја