18. децембар 2019. Чланови Посланичке групе пријатељства са Сједињеним Америчким Државама са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији

18. децембар 2019. Чланови Посланичке групе пријатељства са Сједињеним Америчким Државама са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији

Среда, 18. децембар 2019.

Сусрет чланова Посланичке групе пријатељства са Сједињеним Америчким Државама са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији

Посланичка група пријатељства са Сједињеним Америчким Државама састала се са амбасадором Њ.Е. г. Ентонијем Годфријем. На састанку посланици су имали прилику да постављају питања амбасадору и кроз разговор размене мишљења и предложе могуће начине за унапређење односа између ових двеју земаља.


Председник посланичке групе пријатељства Драган Шормаз, истакао је да иако се ради на побољшању односа између Сједињених Америчких Држава и Србије и даље постоји простор за њихово унапређење и продубљивање сарадње.

Шормаз је подсетио да су највећи део времена у прошлости САД и Србија неговали изразито пријатељске односе, који су захладнели након деведесетих година.

Амбасадор САД-а у Србији г. Ентони Годфри навео је побољшање односа двеју земаља и подржавање Србије на њеном европском путу, као два основна циља током његовог боравка у Србији. Према његовим речима, интерес Сједињених Америчких Држава је да Западни Балкан постане стабилно окружење. Он је додао да даје пуну подршку Србији у њеном настојању да постане чланица Европске уније, укључујући и напоре које улаже у успостављању демократског и модерног поретка у држави.

Годфри је подсетио да постоји и значајна војна сарадња између ових двеју држава, посебно истакавши односе наше војске и националне гарде државе Охајо.

Амбасадор је подвукао да је његово главно опредељење да подржи демократске вредности и пут Србије ка европским интеграцијама. Он је додао да се Сједињене Америчке Државе неће мешати у спољну политику Србије, али да је свакако важно неговати и унапредити односе са Бриселом, због тежње Србије да постане пуноправни члан.

Осврнувши се на односе са Приштином, објаснио је да је неопходно успоставити нормализацију односа, али да САД неће наметати решења. „Како би сви били задовољни потребно је успоставити решење које је прихватљиво за обе стране, у супротном нормализација ће бити кратког века“, објаснио је Годфри.

Према његовим речима, важно је фокусирати се на позитивне ефекте сарадње и истицати у медијима важност и бенефите добрих односа. Он је закључио да се негативне предрасуде полако мењају и да српско друштво постаје много отвореније за пријатељску сарадњу. „Овде сам тек мало више од шест недеља, али свугде сам наишао на срдачан дочек људи и њихову искрену жељу да се сарадња унапреди. Република Србија је често присутна у медијима у Сједињеним Америчким Државама, што потврђује да у Србији видимо доброг партнера и желимо успешну сарадњу“, додао је амбасадор Годфри.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја