18. децембар 2019. Председник и чланови ПГП са Великом Британијом са амбасадорком Уједињеног Краљевства у Републици Србији

18. децембар 2019. Председник и чланови ПГП са Великом Британијом са амбасадорком Уједињеног Краљевства у Републици Србији

Среда, 18. децембар 2019.

Сусрет чланова ПГП са Великом Британијом са амбасадорком Уједињеног Краљевства у Србији

Председник и чланови Посланичке групе пријатељства са Великом Британијом састали су се данас у Дому Народне скупштине са амбасадорком Уједињеног Краљевства у Републици Србији Њ. Е. Шан Меклауд.


Председник ПГП са Великом Британијом мр Дејан Раденковић подсетио је да дипломатски односи Србије са Уједињеним Краљевством датирају још из 1837. године, нагласивши да је Велика Британија једна од првих земаља са којом је наша држава успоставила дипломатске односе. Он је оценио да су парламентарни односи двеју земаља добри, али да постоји простор да се сарадња унапреди и учини делотворнијом, објаснивши да то у највећој мери зависи од иницијативе чланова два парламента.

Раденковић је изразио захвалност Великој Британији на значајним донацијама, као и Вестминстерској фондацији за демократију на подршци и помоћи модернизације и унапређења рада српском парламенту.

Он је указао да је чланство у Европској унији један од основних циљева Републике Србије, истакавши да наша земља у процесу европских интеграција стабилно напредује. Према његовим речима, проблеме на релацији Београд-Приштина неопходно је решавати дијалогом и разговорима.

Амбасадорка Уједињеног Краљевства у Републици Србији Њ.Е. Шан Меклауд као свој основни циљ навела је унапређење и јачање односа Велике Британије и Републике Србије, поручивши да је посебно важно унапредити трговинску размену двеју земаља и проширити сарадњу тако да обухвати што више области, пре свега заштиту животне средине и дигитализацију.

Говорећи о победи премијера Бориса Џонсона и Конзервативне партије на недавно одржаним изборима, Меклауд се осврнула и на будуће кораке у односима Уједињеног Краљевства и Европске уније. Такође, указала је да као неко ко се бавио демократизацијом и владавином права као представник Уједињеног Краљевства у ОЕБС, принципијелно подржава оснаживање демократије и отвореног плуралистичког друштва.

Амбасадорка је подвукла да је Великој Британији изузетно значајна стабилност, безбедност и просперитет Западног Балкана, јер од тога зависи стабилност и Уједињеног Краљевства.

Састанку су присуствовали и народни посланици Гордана Чомић, др сци. мед. Даница Буквић, Владимир Ђурић, Александра Чабраја и др Данијела Стојановић, који су, између осталог, предложили и организовање радионице или округлог стола међу посланицима два парламента ради размене мишљења о новој улози британске спољне политике у региону после изласка из Европске уније. Такође, посланици су се сложили и да би помоћ Велике Британије реформама за стварање бољег пословног окружења у Србији била од изузетног значаја, како би наша земља привукла стране инвестиције и подигла стандарде. Указано је и на значај културне сарадње у унапређењу билатералних односа.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2