5. децембар 2018. Чланови Одбора за спољне послове са делегацијом Парламента Грузије

5. децембар 2018. Чланови Одбора за спољне послове са делегацијом Парламента Грузије

Среда, 5. децембар 2018.

Сусрет чланова Одбора за спољне послове са делегацијом Парламента Грузије

Чланови Одбора за спољне послове, предвођени председником Одбора проф. др Жарком Обрадовићем, разговарали су у Народној скупштини са делегацијом Парламента Грузије о традиционално добрим и пријатељским односима две земље, као и о могућностима за унапређење међупарламентарне сарадње.


Председник Одбора проф. др Жарко Обрадовић је на почетку састанка изразио задовољство поводом посете парламентараца Грузије и истакао да две земље немају несугласица ни отворених питања, о чему сведочи и низ узајамних посета високих званичника. Истакао је да постоји простор за додатно унапређење међупарламентарне сарадње, а посебно у области економије и пољопривреде.

Обрадовић је упознао делегацију Парламента Грузије са проблемима са којима се суочава Србија по питању очувања територијалног интегритета, и том приликом истакао да су последња дешавања на Косову и Метохији неповољна за цео Балкан и Европу, али да је став Републике Србије да се ово питање мора решавати мирним путем и дијалогом. Додао је да процес дијалога са Приштином успорило кршење правила слободне трговине од стране Приштине, увођењем такси од 100 одсто на робу из Србије, односно кршење одредаба Централноевропског уговора о слободној трговини.

Председник Одбора је изразио захвалност на принципијелном ставу Републике Грузије у погледу непризнавања једнострано проглашене независности Косова, чиме је показала да поштује одлуке међународног права, што је услов мира и безбедности у свету.

Такође, истакао је да је главни спољнополитички циљ Србије чланство у Европској унији, и том приликом навео да је до сада отворено 14 преговарачких поглавља од укупно 35, и додао да је процес преговора отежан, јер је свако преговарачко поглавље условљено дијалогом Београда и Приштине.

Имајући у виду да процес преговора Србије таје већ 18 година, и да је Грузија земља, која напредује у процесу придруживања кроз политику Источног партнерства ЕУ, Обрадовић је истакао да је Србија спремна да јој пружи техничку и политичку помоћ у процесу придруживања ЕУ. Обрадовић је указао и на важност подржавања две земље у међународним организацијама.

Председница Одбора за европске интеграције Парламента Грузије Тамар Кулордава се интересовала за сарадњу Министарства за европске интеграције и Одбора за европске интеграције, као и за сам процес отварања преговарачких поглавља.

Истакла је да се Србија и Грузија налазе у сличном проблему када је у питању очување територијалног интегритета и нагласила да Грузија остаје при свом принципијалном ставу, непризнавању незаконито проглашене независности Косова и Метохије.

Амбасадор Грузије на нерезиденцијалној основи Њ.Е. Јосеб Нобашвили захвалио се председнику Одбора на изузетној сарадњи и изразио наду да ће се почетком наредне године отворити дипломатско представништво Грузије у Србији.

Учешће на састанку узела је и народна посланица Душица Стојковић, која је упознала делегацију Парламента Грузије са делокругом рада Одбора за европске интеграције и навела да је приоритет Србије чланство у ЕУ, као и да већина народних посланика подржава европски пут Србије.

Упознала је делегацију са податком да се по последњим истраживањима јавног мњења, 55 одсто грађана Србије изјашњава за улазак у ЕУ и да 70 одсто грађана подржава спровођење реформи.

Током састанка, реч је узела и народна посланица Љиљана Малушић која је такође информисала делегацију Грузије са актуелном ситуацијом у Србији.

На крају састанка, саговорници су оценили да две земље вежу посвећеност европској перспективи и међусобно поштовање територијалног интегритета, као и да постоји простор за продубљивање међупарламентарне сарадње, нарочито у области економије и пољопривреде.

Састанку је присуствовала и народна посланица Тијана Давидовац.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 30. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја