10. јул 2019. Чланице Женске парламентарне мреже на састанку са делегацијом посланика Парламента Алжира

10. јул 2019. Чланице Женске парламентарне мреже на састанку са делегацијом посланика Парламента Алжира

Среда, 10. јул 2019.

Сусрет чланица Женске парламентарне мреже са делегацијом посланика Парламента Алжира

Чланице Женске парламентарне мреже примиле су у Народној скупштини делегацију посланика Парламента Алжира, коју предводи Џафaр Нoaра Садиа.


Координаторка Женске парламентарне мреже Вера Пауновић истакла је да су односи две државе, који датирају дуже од пола века, традиционално добри, уз обострано разумевање проблема са којима се суочавамо. Пауновић је изразила посебну захвалност Алжиру на непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова и додала да постоји простор да се билатерална сарадња унапреди и у области рада, запошљавања, здравства и социјалне заштите.

Говорећи о раду Женске парламентарне мреже, Вера Пауновић је указала да је ова неформална мрежа формирана 2013. године и да окупља народне посланице без обзира на политичку припадност, ради виших циљева. Она је навела да је постојање ЖПМ добар пример како је могуће, упркос политичким и идеолошким разликама, да се ради заједно и да се постижу добри резултати на унапређењу положаја жена кроз законодавну активност.

Пауновић је члановима алжирске делегације указала да је залагањем Женске парламентарне мреже родно буџетирање постало саставни део закон о буџету и о буџетском систему, као и да је измењен Кривични законик према којем сексуални деликти над малолетницима не застаревају.

Координаторка ЖПМ је навела и да су по моделу ове парламентарне мреже, формиране женске одборничке мреже у скупштинама локалних самоуправа, као и у Скупштини АП Војводина.

Говорећи о положају жена и учешћу у доношењу одлука у нашем друштву, Вера Пауновић је навела да поред 93 народне посланице, чиме се приближавамо учешћу од 40 одсто жена у Парламенту, жене заузимају и друге важне функције, као што су председница Владе, министарке у Влади и гувернерка Народне банке Србије.

Џафaр Нoaра Садиа навела је да питање положаја жена у друштву изузетно значајно, јер је то показатељ поштовања људских права у друштву и додала да је ово питање једно од приоритетних за Алжир, након постизања независности државе. Потпуној равноправности мушкараца и жена тежи се и у друштвима на западу и на истоку, то је део глобалне борбе, навела је она.
Џафaр Нoaра Садиа је истакла значај ове посете алжирских парламентараца Народној скупштини, јер ће се разменом искустава и примера добре праксе унапредити рад алжирског Парламента.

Имајући у виду и да у Парламенту Алжира постоји мрежа парламентарки, Џафaр Нoaра Садиа је закључила да су ова размењена искуства и добри резултати рада Женске парламентарне мреже, изузетно корисни за будући рад алжирских парламентарки.

Састанку су, поред координаторке Вере Пауновић, присуствовале и чланице Женске парламентарне мреже Марија Обрадовић, Дубравка Филиповски и Стефана Миладиновић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 1. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја