19. фебруар 2013. Сусрет председника Народне скупштине и адмирала Ставридиса

19. фебруар 2013. Сусрет председника Народне скупштине и адмирала Ставридиса

Уторак, 19. фебруар 2013.

Сусрет председника Народне скупштине и адмирала Ставридиса

Председник Народне скупштине Републике Србије, мр Небојша Стефановић, примио је врховног савезничког команданта за операције, адмирала НАТО-а, Џејмса Ставридиса, са сарадницима.


Адмирал Ставридис се захвалио председнику Народне скупштине на пријему, честитајући му на избору на дужност.
Захваливши се на честиткама, председник скупштине Небојша Стефановић је истакао да високо цени контролну улогу парламента у односу на извршну власт и рекао да сусрет са делегацијом НАТО-а сматра доприносом тој улози. Стфановић је такође нагласио да јачање улога парламентарних одбора, посвећеност борби против корупције и транспарентност рада парламента представљају кључ реформи кроз које скупштина пролази. Поред тога Стефановић је посебно нагласио улогу наше армије у мировним операцијама, односно међународним мисијама, оценивши да такво учешће помаже бољој слици Србије у свету.
Адмирал Ставридис се такође похвално изразио о улози припадника Војске Србије у међународним снагама и оценио да је то добар начин да се Србија представи као земља која гледа у будућност, што је добро прихваћено и у Сједињеним Државама и у НАТО-у. Ставридис је такође подржао јачање парламентарне функције кроз његову контролну улогу и изнео своја искуства која се односе на слушања пред америчким Конгресом.
Председник Народне скупштине Небојша Стефановић је нагласио значај мисије КФОР-а на Косову и Метохији, рекавши да је велик значај те мисије за безбедност Срба на Космету посебно упозоривши на чињеницу да су у време преговора, као по правилу, учестају провокације и угрожавање безбедности и имовине српског живља. Стефановић је апеловао да мисија КФОР-а, статусно неутрална, не смањује обим операције на Космету, јер страхује за безбедност људи и њихове имовине на Косову и Метохији, посебно наглашавајући угроженост српских културних споменика.
Адмирал Ставридис се сложио да српски културни споменици представљају део светског културног наслеђа и поновио да је КФОР-у и НАТО-у приоритет безбедност у региону и уверио Стефановића да ће КФОР наставити свој мандат на непристрасан начин. Поздравивши визију ове владе која жели дијалог са Приштином Ставридис је рекао да је таква посвећеност преговорима важна за европску перспективу Србије. Ставридис је нагласио да је наш регион важан и за НАТО и за Сједињене Државе које ће наставити да дају значајан допринос мисији КФОР-а у којој учествује значајан број америчких војника додавши да ће наставити да продржавају КФОР-ову мисију на Косову и Метохији.
Председник Народне скупштине Небојша Стефановић се захвалио на таквим ставовима и предложио да се контакти на овом нивоу интензивирају, рекавши да је Србија посвећена миру и стабилности у региону.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
недеља, 9. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја