21.септембар 2012. Председник Народне скупштине и председник Парламента Турске

21.септембар 2012. Председник Народне скупштине и председник Парламента Турске

Петак, 21. септембар 2012.

Сусрет председника Народне скупштине и председника парламената Турске, Велике Британије, Израела, Аустрије, Шведске, Босне и Херцеговине и Швајцарске

Председник Народне скуштине Небојша Стефановић је, у оквиру учешћа на Конференцији председника парламената Савета Европе имао више билатералних сусрета на којима је, пре свега изнео приоритете у раду новог сазива парламента у наредном периоду.


Приликом сусрета са председавајућим парламента Турске, Цемилом Цицеком заједнички је оцењено да је досадашња сарадња две земље на високом нивоу, што је посебно приметно последњих година. Председник турске скупштине је рекао да Турска сматра да је Србија кључна земља у региону и предложио да се досадашња, парламентарна сарадња подигне на још већи ниво, пре свега преко група пријатељства. Господин Цицек је позвао председника Народне скупштине, Небојшу Стефановића да посети Турску, што је са задовољством прихваћено.
Турска страна је предложила, имајући у виду заједничке проблеме, али и историјске, културне и економске везе, стварање парламентарне скупштине Савета за регионалну сарадњу.
Председник Народне скупштине је оценио да је сарадња са Турском у оквиру рада Парламентарне скупштине Савета Европе била добра и захвалио се на подршци која је пружана нашој делегацији у оквиру рада представника 47 парламената у оквиру ове организације, што је коинцидирало са позицијом председавајућег, представника Турске.

Председник Народне скупштине састао се и са председавајућом Горњег дома британског парламента, Куће лордова, баронесом Франсис Д` Соузом.
Председник Стефановић је на почетку сусрета приметио да последњих година није било сусрета на високом нивоу представника два парламента и оценио да је право време да се прошире оквири парламентарне сарадње. Стефановић је такошђе приметио да су нам на путу према Европској унији и испуњавању стандарда сва искуства, посебно у погледу унапређења рада парламента и његове контролне улоге у односу на владу, драгоцена. У погледу статуса у ПССЕ, председник Стефановић је затражио подршку Британије да наша земља оконча статус у коме се сада налази и пређе на наредну фазу, пошто су, по његовом мишљењу, све препоруке из процеса мониторинга реализоване.
Баронеса Д`Соуза је констатовала да парламентарна размена има велику вредност за обе земље, јер једни од других, како је рекла, можемо много да научимо. Баронеса је приметила да је више пута посетила Србију и Београд који јој је остао у пријатној успомени, рекавши да се ради о граду који је метропола региона.
Договорене су међусобне посете председавајућих парламената Велике Британије и Србије.

У оквиру сусрета са председавајућим израелског Кнесета, Рувијем Ривлином највише је било речи о билатералним односима две земље, о проблемима са којима су се две земље сусретале у прошлости и о сличним позицијама на Балкану, односно на Блиском истоку.
Председавајући изрелског парламента изразио је своје задовољствосто јер је, како каже, упознао тако младог председника парламента, оценивши да овај свет припада младима и додавши да у Кнесету има велики број младих. Саговорници су се у потпуности сагласили око улоге парламената, пре свега у контроли извршне власти, а господин Ривлин је понудио своје богато политичко искуство у израелском парламенту.
Размењујући мишљења о актуелним политичким збивањима, заједнички је оцењено да ни на Балкану, ни на Блиском истоку наметнута решења не могу да успеју.
Током разговора уговорена је и посета председника Народне скупштине Израелу.

У разговорима са председавајућим парламената Аустрије и Шведске, Барбаром Прамер и Пером Вестербергом посебна пажња је посвећена значајном броју грађана српског порекла који живе у овим земљама и који представљају мостове сарадње са овим земљама.
Са делегацијама Аустрије и Шведске такође је уговорено повећање обима парламентарне сарадње, пре свега кроз групе пријатељства, али и на највишем нивоу, а председник Стефановић је упутио отворене позиве председницима парламената да посете нашу земљу.

Председник Народне скупштине се срео и са замеником председника Дома народа, Босне и Херцеговине и са председником Савета држава Швајцарске, земље са којом ћемо заједнички председавати ОЕБС-ом, 2014. и 2015.године.
Са господином Ханс Јорг Валтером договорено је да се што пре појачају парламентарни контакти како би се председавању приступило са заједничком агендом.
На сусрету са господином Огњеном Тадићем је наглашено да би поред специјалних веза које Србија има са Републиком Српском требало појачати оквире заједничке сарадње са парламентом Босне и Херцеговине у складу са највишим стандардима регионалне сарадње две суседне државе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4