21. септембар 2012. Председник Народне скупштине и председник Парламента Кипра

21. септембар 2012. Председник Народне скупштине и председник Парламента Кипра

Петак, 21. септембар 2012.

Сусрет председника Народне скупштине и председника парламената Кипра, Италије, Туниса и Луксембурга

Председник Народне скупштине Небојша Стефановић се на маргинама Конференције председника парламената Савета Европе у Стразбуру срео са председавајућим кипарског парламента Јанакисом Омироум.


Председник Стефановић се захвалио на трајној подршци Кипра у питањима од националног интереса за Србију. Стефановић је такође изразио наду да ће традиционално пријатељске односе у наредном периоду пратити и односи два парламента, посебно одговарајућих одбора.

Посебну пажњу Стефановић је посветио сарадњи у Савету Европе и затражио подршку за окончање мониторинг процеса Парламентарне скупштине Савета Европе. Председник Народне скупштине је упутио позив кипарском колеги да посети Србију предложивши да ту посету прати посета одговарајућих представника кипарског парламента.

Подршка коју су Југославија и Србија пружали Кипру у тешким историјским тренуцима шездесетих и седамдесетих година прошлог века, посебно у време инвазије на Кипар, народ Кипра не заборавља и по речима председника парламента Оумироуа, пријатељство остворено у таквим приликама траје и трајаће посебно у времену у којем је Србија суочена са потешкоћама. Он је обећао подршку Србији у Парламентарној скупштини Савета Европе, али је нагласио да ће Србија једнаку подршку имати и у Европској унији, посебно у време актуелног председавања том организацијом. Председник кипарског парламента је са задовољством прихватио позив да посети Србију, али је истоветан позив упутио и председнику Народне скупштине да посети Републику Кипар.

Председник Народне скупштине се такође срео и са председником италијанске скупштине, Ђанфранком Финијем који је Небојши Стефановићу упутио честитке на избору на звачајну дужност. Фини је са задовољством констатовао да се ускоро очекује посета председника Србије, Томислава Николића Риму. Фини је констатовао да између Италије и Србије постоје традиционално присни односи и потсетио саговорника да је у протеклом пероду више пута посетио Србију.

Председник Стефановић се захвалио на прихваћеној иницијативи за сусрет и оценио да ће посета нашег председника донети нову димензију односима две земље. Стефановић је приметио да италијански парламент у многим аспектима парламентарног живота представља узор за српску скупштину и да би искуства италијанског парламента послужила нашем покушају да вратимо углед парламенту и снажније спроводимо контролну улогу, посебно према извршним властима. Председник Народне скупштине је и приликом овог сусрета затражио подршку за окончање мониторинга што је Ђанфранко Фини, председавајући италијанског парламента прихватио без резерве, појаснивши свој став да без Балканских земља и посебно Србије Европска унија није комплетна. Фини је иницирао и да српски парламент пошаље у Рим делегацију на нивоу генералног секретара и сарадника који би проучили административне процедуре и технике у раду парламента што, како сматра, у многоме олакшава парламентарцима да контролишу извршне власти. Он је том приликом упутио позив председнику Стефановићу да такође посети Италију. Председник Стефановић је са задовољством прихватио позив.

Када је у питању ситуација на Косову и Метохији, председавајући парламента је, интересујући се за тренутно стање, прокоментарисао да само име којим је назвао тај простор, одражава његов став према том проблему.

Председник Стефановић је обавестио господина Финија да постоји реална опасност да, уколико међународна јавност, посебно европска остане нема на сталне провокације, нападе, па и убиства, која се дешавају да би застрашили неалбанско становинштво, садашњи инциденти прерасту у нови егзодус са Косова и Метохије.

Председник Народне скупштине срео се и са председавајућим скупштина Туниса о Луксембурга.

У разговору са председавајућим привремене скупштине Туниса, Мустафом Бен Јафаром, договорено је да се интензивнији парламентарни контакти, две пријатељске земље, интензивирају по усвајању новог туниског устава и избора који ће потом уследити. Бен Јафар је приметио да постоји сличност у међународном положају две земље, јер се Србија бори за место у породици европских нација које јој припада, док се Тунис бори за позицију демократске земље после револуције у тој земљи која би поново, после “арапског пролећа”, требало да покаже пут у демократију осталим земљама које пролазе кроз сличне промене.

У разговору са председником парламента Луксембурга такође је добијена подршка за окончање процеса мониторинга у Парламентарној скупштини Савета Европе. Председник Стефановић је посебно нагласио улогу Луксембурга у Европској унији, као једне од земаља оснивача са огромним искуством у европским пословима.

Председник Стефановић је од председавајућег парламента Луксембурга, Лорена Мосара добио уверавања да Луксембург жели да интензивира сарадњу са Србијом. У оквиру те сарадње договорене су међусобне посете одговарајућих парламентарних делегација. Господин Мосар је предложио да се у најкраћем року приступи усаглашавању термина за посету председника Народне скупштине.

Председник Народне скупштине Небојша Стефановић ће данас у Стразбуру наставити билатералне активности у сусретима са председницима парламената Турске, Шведске, Велике Британије, Марока, Шпаније, Босне и Херцеговине и Швајцарске.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
субота, 27. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја