Четвртак, 20. септембар 2012.

Сусрет председника Народне скупштине и председника немачког Бундестага

На маргинама Конференције председника парламената земаља чланица Савета Европе, председник Народне скупштине састао се и са председавајућим немачког Бундестага Норбертом Ламбертом.


У отвореном разговору изражен је обострани интерес за проширење оквира билатералне сарадње два парламента. Председник Народне скупштине оценио је недавну посету потпредседника владе и министра одбране Александра Вучића Берлину као почетак нове ере у односима две земље. Он је такође поменуо и недавну посету парламентарне фракције владајућег ЦДУ-а парламенту Србије и обе посете означио као прилику за нови продор у свим аспектима међусобних односа.

Упознајући се са атуелном ситуацијом у Србији после избора, формирања нове владе и новог сазива парламента, о чему ага је председник скупштине Стефановић обавестио, председавајући немачког парламента је рекао да је улога Бундестага као контролног механизма владе значајна, што је посебно дошло до изражаја када је у питању Европска унија, која се све више сматра унутрашњим питањем те земље. Лаберт је оценио да у сваком демоктарском систему постоји потреба да се створи баланс између парламента и владе.

Заједнички је оцењено да би за српски парламент било значајно да се сарадња парламената продуби, као и да се већа пажња посвети онима који су учествовали или учествују у програмима едукације које организује било Бундестаг, било фондација Конрад Аденауер, која је веома активна у Србији. Такође је покренута иницијатива за међусобне посете парламентарних делегација, али и председавајућег Бундестага Србији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
четвртак, 25. фебруар

Цео календар догађаја