10. јул 2019. Чланови неформалне Зелене посланичке групе са делегацијом Парламента Алжира

10. јул 2019. Чланови неформалне Зелене посланичке групе са делегацијом Парламента Алжира

Среда, 10. јул 2019.

Сусрет неформалне Зелене посланичке групе са делегацијом Алжира

Чланови неформалне Зелене посланичке групе састали су се са делегацијом Парламента Алжира, коју предводи Џафар Ноара Садија.


Састанак је отворила координаторка неформалне Зелене посланичке групе народна посланица Јасмина Каранац која је истакла традиционално добре односе Алжира и Србије и жељу да се ова сарадња негује и у будућности.

Говорећи о раду неформалне Зелене посланичке групе истакла је да она постоји већ 10 година од 2009. године када су њено оснивање иницирале две невладине организације које и данас чине неформални Секретаријат Зелене посланичке групе. Истакла је да је главни циљ ове групе да теме заштите животне средине добију приоритет на политичкој агенди.

Каранац је нагласила да се пријатељски односи Алжира и Србије виде и у овој области, те је током прошле године потписан Меморандум о разумевању у области животне средине, одрживог развоја и обновљивих извора енергије којим је омогућена размена знања, искуства и јачање билатералних односа. Такође је истакла да питања животне средине не познају границе и да је због тога неопходно да их решавамо заједно, глобално. Координаторка неформалне ЗПГ је навела да је залагањима неформалне Зелене посланичке групе уведена наплата пластичних кеса.

Чланица координационог тима неформалне ЗПГ народна посланица Нада Лазић је навела да је фокус ове групе да се што већи број народних посланика, који нису професионално из ове области, упозна са политикама заштите животне средине, као и да чланови ове неформалне Групе покушавају да освесте Владу да ова област није само трошак већ могућност за запошљавање и зараду.

Чланица неформалне ЗПГ Гордана Чомић је истакла да својим залагањима чланови ове неформалне Групе желе да укажу да постоје технологије које користе људском бићу, а немају штетног утицаја по животну средину. „Својим радом желимо да изградимо бољи свет за оне који долазе после нас“, истакла је Чомић.

Чланица неформалне ЗПГ Дубравка Филиповски је истакла да су три циља ове неформалне Групе главна: да ову област приближе грађанима, да се донесу закони из ове области и да их правилно надзиру, као и да се залажу за више финансијске подршке у овој области.

О значају природних ресурса и борбе за њихово очување, као и о имплементацији донетих докумената говорила је чланица Соња Павловић.

Шефица делегације Џафар Ноара Садија је истакла да је ово питање горуће на светском нивоу и да је јако захвална што је сада упозната и са стањем у Србији. Џафар је говорила о стању у овој области у Алжиру, навела је да има напредка али да је сарадња најбитнија како би се постигло више. Алжир је донео стратегију која укључује све сегменте друштва у област животне средине. Истакла је велику подршку раду неформалне ЗПГ и упутила званичан позив на салон рециклаже који ће се одржати крајем године у Алжиру. Остали чланови делегације су истакли да ће подржати оснивање овакве групе и у парламенту Алжира и да би им подршка у томе од Србије јако значила.

Састанку су присуствовале народне посланице: Нада Лазић, Јасмина Каранац, Соња Павловић, Дубравка Филиповски и Гордана Чомић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 1. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја