15. јул 2019. Сусрет народних посланика са француском парламентарном делегацијом

15. јул 2019. Сусрет народних посланика са француском парламентарном делегацијом

Понедељак, 15. јул 2019.

Сусрет народних посланика са француском парламентарном делегацијом

Народни посланици, предвођени председником Одбора за спољне послове проф. др Жарком Обрадовићем, састали су се са француском парламентарном делегацијом, која је у пратњи председника Француске Емануела Макрона, током његове званичне посете Републици Србији.


Поздрављајући чланове француске делегације, проф. др Жарко Обрадовић је истакао да су Србија и Француска традиционално пријатељске земље и изнео уверење да ова посета председника Макрона Србији представља ново поглавље у нашим односима. Обрадовић је додао и да значајну улогу у додатном унапређењу билатералне сарадње могу имати парламентарци, изабрани представници грађана.

Председник Одбора за спољне послове је истакао да је спољнополитички приоритет Србије чланство у ЕУ, али и одржавање добрих односа са великим силама, као што су Француска, САД, Русија и Кина. Такође, имајући у виду да Србија заузима централну позицију на Балкану, регионална сарадња и добросуседски односи су од изузетног значаја за нашу државу, навео је он.

Председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак истакао је да већина народних посланика подржава европске интеграције Србије и да по том питању у Народној скупштини постоји висок степен сагласности.

Чланови француске парламентарне делегације, предвођени сенатором Аленом Ришаром, изразили су снажну подршку европским интеграцијама Србије и интересовали су се за улогу Народне скупштине и њених одбора у процесу усклађивања домаћег законодавства са европским.

На састанку је било речи о сарадњи српских и француских парламентараца у међународним парламентарним организацијама, и посебно је указано на значајну активност наше делегације у Парламентарној скупштини Франкофоније, коју предводи мр Јадранка Јовановић.

Састанку су присуствовали шефица делегације Народне скупштине у ПС Франкофоније мр Јадранка Јовановић, заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски, и чланови ПГП са Француском Јелена Жарић Ковачевић и др Предраг Јеленковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5