Понедељак, 30. октобар 2006.

Сусрет делегација одбора за спољне послове парламената Србије и Италије

Делегација Одбора за иностране послове Народне скупштине Републике Србије, коју је предводила председница Гордана Чомић, сусрела се у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за спољну политику Посланичког дома Парламента Италије, на челу са председником Одбора Умбертом Раниеријем.Делегација Одбора за иностране послове Народне скупштине Републике Србије, коју је предводила председница Гордана Чомић, сусрела се у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за спољну политику Посланичког дома Парламента Италије, на челу са председником Одбора Умбертом Раниеријем.
Напомињући да је ово прва посета једне стране делегације Народној скупштини након потврђивања устава Републике Србије на референдуму, председница Чомић је нагласила да нам предстоје избори који треба да стабилизују политичке прилике у земљи, ојачају државне институције истворе услове да правна држава демократским средствима решава бројне проблеме, а пре свега, убрза реформе у привреди и друштву које имају за циљ изградњу модерне европске државе.

Председница Одбора је изразила задовољство недавним изјавама највиших италијанских званичника који су се заложили за недискриминаторски однос према Србији и за што скорији наставак преговора о придруживању Европској унији.
Италијански парламентарци заложили су се за интензивнију сарадњу два парламента, која треба да допринесе бољем узајамном разумевању и јачању односа. Они су подржали што скорији наставак преговора о придруживању Србије Европској унији и НАТО, уз услов пуне сарадња са Хашким трибуналом.
Чланови Одбора су у разговору указали да је Италија наш важан партнер на економском плану и поздравили све веће присуство италијанских инвеститора у Србији.Они су истакли да ће даљем јачању узајамне сарадње сигурно допринети либерализација визног режима са Италијом и јачање регионалне сарадње.

Народни посланици су у разговору истакли да цене залагање Италије за објективан приступ и уравнотежено решење статуса Косова и Метохије путем преговора, а одбацили су свако једнострано наметање решења од стране међународне заједнице.Они су указали да је Србија спремна да Косову и Метохији призна најширу могућу аутономију, али да ниједна политичка странка неће прихватити одузимање 15 одсто њене државне територије. Уместо стабилности, насилно отцепљење донело би целом региону Балкана нове сукобе и нестабилност, речено је у разговору.
Чланови Одбора подржали су кандидатуру Италије за несталног члана Савета Безбедности УН за период 2007-2008.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја