Уторак, 7. новембар 2006.

Сусрет Парламентарних делегација Србије и Руске Федерације

Делегација Државне Думе Руске Федерације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, која борави у посети Републици Србији од 7. до 9. новембра, посетила је 7. новембра Дом Народне скупштине.Делегација Државне Думе Руске Федерације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, која борави у посети Републици Србији од 7. до 9. новембра, посетила је 7. новембра Дом Народне скупштине. Парламентарну делегацију Руске Федерације предводи први потпредседник Државне Думе Љубов Слиска, а њихов домаћин је шеф сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у ПС ОЕБС-а Сузана Грубјешић.
У Дому Народне скупштине гости из Русије прво су се срели са председником Народне скупштине Републике Србије Предрагом Марковићем. Председник Марковић је у разговору истакао задовољство спремношћу две националне делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а да потпишу Меморандум о сарадњи чиме ће се наставити развијање традиционално добрих односа Србије и Русије и на парламентарном нивоу, а посебно у моменту када је Србија добила нови Устав који ће бити проглашен на сутрашњој свечаној седници Народне скупштине.

Љубов Слиска је навела да је Русија била, јесте и биће поуздан партнер Србије и честитала на успешно спроведеном референдумском процесу у коме су грађани Србије потврдили доношење новог Устава. Она је поновила да Руска Федерација неће мењати свој став поводом процеса преговора о решавању статуса Косова и Метохије и истакла да преговори не смеју бити ограничавани роковима. Она је изразила задовољство што ће Државна Дума и Народна скупштина данас потписати први меморандум у оквиру парламентарне сарадње две земље. Она је уједно упутула иницијативу председнику Марковићу да се у 2007. години формира српко-руски парламентарни форум о питањима даље сарадње Србије и Русије.
Чланови делегације Државне Думе разговарали су затим са члановима сталне делегације Народне скупштине Србије у ПС ОЕБС-а, на челу са шефом делегације Сузаном Грубјешић.
У разговору су потврђени традиционално пријатељски и блиски односи измећу две земље, засновани на развијеним културним и духовним везама и на узајамним интересима. Посебно је указано на добру међусобну сарадњу у међународним и регионалним организацијама, која проистиче из истоветних или сличних ставова о многим важним питањима.

Сузана Грубјешић је нагласила да наша земља високо цени залагање Русије, као сталне чланице Савета безбедности УН и чланице Контакт групе да се у решавању будућег статуса Косова и Метохије у потпуности поштује Резолуција СБ УН 1244 и до решења дође компромисом, у дијалогу Београда и Приштине.
Шеф руске парламентарне делегације Љубов Слиска истакла је да је Русија такође прошла кроз тежак период кроз који сада пролази Србија и да стога разуме тешкоће са којима се суочава, а посебно ситуацију у вези са Косовом и Метохијом. Она се заложила за проширење свих видова парламентарне сарадње и заједничко деловање две делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, посебно када је реч о питањима од интереса за обе земље.
По завршетку разговора, шефови двеју парламентарних делегација у Парламентарној скупштини ОЕБС-а Сузана Грубјешић и Љубов Слиска потписале су Меморандум о сарадњи делегација Републике Србије и Руске Федерације у ПС ОЕБС-а, који представља први документ о билатералној сарадњи потписан на нивоу делегација ПС ОЕБС-а две државе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја