Петак, 3. новембар 2006.

Сусрет Парламентарних делегација Србије и Бугарске

На позив шефа сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а Сузане Грубјешић, нашу земљу посетила је делегација Парламента Бугарске у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, коју је предводила шеф делегације Вања Цветкова.На позив шефа сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а Сузане Грубјешић, нашу земљу посетила је делегација Парламента Бугарске у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, коју је предводила шеф делегације Вања Цветкова.
У Дому Народне скупштине госте је поздравио председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић. Он је честитао бугарским парламентарцима на скором уласку у Европску унију и захвалио им на помоћи коју пружају Србији на међународном плану. Изразио је уверење да ће се иначе добри односи између две суседне земље и даље развијати и да ће оне у скорој будућности делити исте вредности које произлазе из чланства у Европској унији.

Председник Марковић је истакао да ће Народна скупштина чинити све што је у њеној надлежности ради унапређења парламентарних и укупних односа између Србије и Бугарске, које су, како је рекао, одговорне за стабилност целог региона.
Шеф сталне делегације бугарског Парламента у ОЕБС-у Вања Цветкова је изразила подршку напорима које чини Србија у решавању најважнијих проблема, а пре свега питања статуса Косова и Метохије, и нагласила да је решење статуса Покрајине услов за европску интеграцију земаља западног Балкана и за стабилност и безбедност целог региона.
Шеф наше делегације у ПС ОЕБС-а Сузана Грубјешић оценила је драгоценом подршку Бугарске Србији у процесу прикључења Европској унији и евроатланским интеграцијама и указала на значај сарадње две земље у оквиру регионалних иницијатива, на економском плану и у борби против организованог криминала. Посебно је указала на важност наставка директних преговора о Косову и Метохији и подршке коју суседна Бугарска пружа с тим у вези.

У разговору је учествовала и члан наше сталне делегације при ПС ОЕБС-а Гордана Чомић која је нагласила да две земље имају многе заједничке политичке и економске интересе и много могућности за сарадњу. Брига за унапређење квалитета живота мањинских заједница у две државе је такође један од приоритета. Чомић је као позитиван пример навела започету сарадњу у еврорегиону Софија-Ниш-Скопље, која ће допринети проширењу економске, културне и других видова сарадње.
Саговорници су се сложили у оцени да је наставак преговора о статусу Косова и Метохије и изналажење решења мирним и демократским путем од важности за стабилност и безбедност читавог региона, за шта се залаже и Парламентарна скупштина ОЕБС-а.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја