26. новембар 2015. Сталнa делегацијa Народне скупштине Републике Србије на заседању Парламентарне скупштине ОДКБ

26. новембар 2015. Сталнa делегацијa Народне скупштине Републике Србије на заседању Парламентарне скупштине ОДКБ

Среда, 2. децембар 2015.

Сталнa делегацијa Народне скупштине Републике Србије на заседању Парламентарне скупштине ОДКБ

Стална делегација Народне скупштине Рeпублике Србије учествовала је на заседању Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности (ПС ОДКБ), које је одржано 25. и 26. новембра 2015. године у Санкт Петербургу, Руска Федерација.


У саставу делегације, у својству посматрача, били су Милован Дрецун, шеф сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у ПС ОДКБ и Јасмина Обрадовић, члан сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у ПС ОДКБ.

У Парламентарном центру у Санкт Петербургу одржана је седница Сталне комисије за политичка питања и међународну сарадњу ПС ОДКБ, којој је присуствовао и шеф делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОДКБ, члан Сталне комисије за политичка питања и међународну сарадњу ПС ОДКБ Милован Дрецун. На седници је разматран низ актуелних организационих питања Комисије. Изабран је нови заменик председника Комисије.

Седници Сталне комисије за социјално-економска и правна питања Парламентарне скупштине ОДКБ, која је такође одржана у Парламентарном центру, присуствовала је Јасмина Обрадовић, члан Сталне комисије за социјално-економска и правна питања ПС ОДКБ. На седници комисије изабран је заменик председника Комисије за социјално-економска и правна питања ПС ОДКБ. Чланови комисије прихватили су неколико нацрта препорука.

На седници Савета Парламентарне скупштине ОДКБ, одржаној у Таврическом дворцу, учествовала је, у својству посматрача, стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОДКБ. Представник Народне скупштине РС био је Милован Дрецун, шеф сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у ПС ОДКБ. На седници Савета ПС ОДКБ била је и Јасмина Обрадовић, члан сталне делегације Народне скупштине у ПС ОДКБ. Седницу Савета отворио је председник Парламентарне скупштине Договора о колективној безбедности, председник Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Сергеј Наришкин. Потпредседник Народне скупштине Републике Јерменије Едуард Шармазанов представио је приоритете председавања Републике Јерменије Организацијом договора о колективној безбедности током 2016. године.

Чланови делегације Народне скупштине у ПС ОДКБ учествовали су на Осмој пленарној седници Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности. Отварајући седницу, председник Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности, председник Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Сергеј Наришкин истакао је да од „ужасних терористичких напада у великом броју земаља широм света стално гину невини грађани“, и замолио је учеснике седнице да жртвама терориста широм света одају пошту минутом ћутања. Он је рекао да је било разматрано питање у вези са обједињавањем напора парламентараца држава чланица ОДКБ и Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у борби против тероризма и других облика насилног екстремизма у садашњој фази. Настављајући о теми борбе против међународног тероризма, Наришкин је описао као „подло и кукавичко организовано убиство“, које је починила турска војска, оборивши руски бомбардер изнад Сирије. У вези са истеком трогодишњег мандата председника Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности, учесници пленарне седнице једногласно су поново изабрали на ову функцију Сергеја Наришкина. Председник Наришкин је саопштио да је Савет подржао иницијативу председника парламента Јужне Кореје за одржавање састанка председника парламената Евроазије наредне године. Главни циљ самита је јачање акција у борби против међународног тероризма.

Учешће су узеле делегације парламената шест земаља чланица Организације договора о колективној безбедности, Република Белорусија, Република Јерменија, Република Казахстан, Киргиска Република, Руска Федерација и Република Таџикистан. У својству посматрача учествовале су делегације Парламентарне скупштине Савеза Русије и Белорусије, Народне скупштине Републике Србије и Доњег дома Народне скупштине Исламске Републике Авганистан. Исламска Република Иран, Исламска Република Пакистан и Народна Република Кина биле су гости по први пут.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја